Bůh nám dal tvář, usmívat se už musíme sami. Život by měl být tancem, hrou a zábavou

15. únor 2019

Představa tradičního faráře bere v případě Zbygniewa Czendlika trochu za své. Směle se pohybuje mezi politiky, hvězdami šoubyznysu či na golfových hřištích. I jeho pohled na typická dogmata katolické církve patří k těm liberálnějším.

V dnešním hlasitém světě si dělám ticho sám v sobě. Řeknu vám, je to ale pěkná dřina

Zbigniew Czendlik

Zbigniew Jan Czendlik, řečený Zibi, římskokatolický kněz polské národnosti působící v České republice a děkan lanškrounský, přijal naše pozvání k rozhovoru. 

Římskokatolický kněz polské národnosti a děkan lanškrounský Zbigniew Jan Czendlik, řečený Zibi, přijal pozvání Lady Klokočníkové k rozhovoru v živém vysílání z královéhradecké rozhlasové kavárny.

„Někdy říkáme nebo slyšíme, že bychom se měli umět vypnout. Náš svět je hlasitý, řekl bych, je tady zvukový smog, pořád něco slyšíme. Ale i kdybych byl na nějakém rockovém koncertě, tak ticho si v sobě mohu udělat i přesto, že je kolem mě spousta hluku. Myslím, že to dokážu. To ticho si dělám uvnitř, v sobě. Je to ale dřina, nalézt onen vnitřní klid, není to jednoduché.“

Připadám si jak prolétář, ne proletář. Já prostě prolétávám republikou. Prolétávám Evropou, naštěstí ne celým světem.
Zbigniew Jan Czendlik, děkan lanškrounský

Zbigniew Czendlik o sobě říká, že není takový provokatér a někdy provokuje spíše nechtěně. Nejdůležitější je podle něho chovat se přirozeně, abychom si na nic nehráli.

Sám sebe považuje za infantilního optimistu

Přiznává, že má nejen příznivce, ale i dost odpůrců, a jeho povaha není pro všechny akceptovatelná. Kritičtí jsou vůči němu i kolegové v církvi, i když s otevřenou antipatií se prý nesetkává.

„Snažím se vždycky lidi pohladit po srdci. Řídím se takovým rčením, že lidé zapomenou, co jste jim řekli, zapomenou, co jste pro ně udělali, ale nikdy nezapomenou, jak se vedle vás cítili. Tak doufám, že i vy budete na náš rozhovor hezky vzpomínat,“ usmívá se Zbigniew Czendlik.

Poslechněte si celý rozhovor s pátečním hostem v rozhlasové kavárně District V v Havlíčkově ulici, římskokatolickým knězem Zbigniewem Czendlikem.

Spustit audio

Související