Dětské olympiády v Liberci se zúčastní přes čtyři tisíce sportovců

11. červen 2019

Soutěž ve sportovním lezení bude novinkou Letní olympiády dětí a mládeže v Liberci. Slavnostní zahájení her, které se konají od 23. do 28. června v Liberci, Jablonci nad Nisou a v Bedřichově, bude v liberecké Home Credit Aréně.

Letní dětská olympiáda se koná už podeváté a zúčastnit by se jí mělo 4 133 mladých sportovců včetně doprovodu. Rozdělovat se bude 1 163 medailí.

„Soustředíme se na standardní a velké sporty, které jsou na každé olympiádě, ale snažíme se mít i něco nového. Asi nejzajímavější pro všechny bude horolezectví, protože to bude úplně nový sport na olympiádě v Tokiu, kde máme v současné době největší želízko v ohni - Adama Ondru, který je dneska klasifikovaný jako nejlepší lezec na světě. Tak pevně doufáme, že tady najdeme nějaké jeho následovníky,“ řekl předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Novinkou bude i letní varianta biatlonu a teprve podruhé se bude na dětské olympiádě soutěžit v džudu. Chystá se i soutěž v umělecké disciplíně - street artu.

„Největším problémem bylo zajistit ubytování,“ řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Většina účastníků bude bydlet na kolejích Technické univerzity Liberec, kraj využil k ubytování také všechny kapacity svých domovů mládeže v Liberci a Jablonci. Ani to ale nestačilo, a tak bude část účastníků v kasárnách libereckých chemiků. Bydlet tam budou fotbalisté. „Armáda ale neměla dost postelí a tak pořídili lehátka. My jsme koupili lehké spací pytle, které ti kluci dostanou jako dárek. Polštář si ale musí přinést vlastní,“ dodal Tulpa.

Dětskou olympiádu bude vysílat Česká televize. „Bude to nejrozsáhlejší vysílání z olympiády dětí a mládeže v historii,“ řekl hlavní redaktor projektu Ondřej Zamazal. ČT bude vysílat čtyři dny od rána do večera, dohromady více než 37 hodin. Nasadí pět přenosových vozů, a bude tak schopna vysílat živě v přímém přenosu všechny sporty s výjimkou plážového volejbalu a biatlonu, kde pro to podle Zamazala nejsou technické podmínky. Odtud budou jen záznamy. Olympijské studio bude v Jablonci na Střelnici.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související