Demonstrace v Tanvaldě žádala obnovu vyšetřování smrti mladého Roma

12. duben 2015

Obešla se bez incidentů. Sešlo se dvacet lidí.

V Tanvaldě na Jablonecku žádala v sobotu dvacítka účastníků demonstrace nové vyšetřování tragické smrti mladého Roma. Většinou to byli jeho příbuzní, kteří tvrdili, že mají nové důkazy pro obnovu kausy.

Smrt Roma, kterého v sebeobraně zastřelil důchodce z Tanvaldu, způsobila před třemi lety ve městě velké napětí mezi místními lidmi.

Podle policejního šetření dva romští mladíci napadli 63-letého muže nožem, a ten se bránil legálně drženou zbraní. Jednoho muže zastřelil, druhého zranil. Státní zastupitelství vyhodnotilo jeho čin jako nutnou sebeobranu.

Otec zastřeleného Roma Ladislav Tatár chce ale poslat střelce na detektor lži a vyhodnotit další důkazy. Byl už na ministerstvu spravedlnosti a žádal o nové vyšetřování incidentu.

Řada Romů ale s demonstrací nesouhlasila, nechtějí zvyšovat napětí ve městě. Jako třeba Nikola Taragoš ze sdružení Romodrom.

V Tanvaldě dokonce kolovala petice namířená proti demonstraci , kterou podepsali členové dalších romských sdružení. Vedení města ji ale podle místostarostky Hany Preizlerové z hnutí Za bezpečné město Tanvald nemohlo zakázat, pořadatelé splnili, co jim zákon ukládá.

Policisté v uniformách i v civilu demonstraci a následný průvod účastníků ke kostelu v Šumburku a místnímu hřbitovu, kde je hrob zastřeleného Roma, monitorovali. Přivolávat zásahovou jednotku, která je v autě doprovázela, ale nemuseli.

Spustit audio