Další konec vysokoškolského pedagoga kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování studentek. Tentokrát na Technické univerzitě v Liberci

14. březen 2023 14:25

Na Technické univerzitě v Liberci skončil další vyučující kvůli sexuálnímu obtěžování studentek. Podle zjištění webu iRozhlas.cz na vlastní žádost z univerzity odešel Richard Skultéty Madsen, který vyučoval lexikologii a morfologii angličtiny.

Čtěte také

Vyučující Madsen měl například na jednom ze seminářů osahávat studentku před ostatními spolužáky. Zároveň studentku kontaktoval i přes e-mail. V něm ale neřešil žádné studijní povinnosti, ale například to, že nemůže přestat myslet na její pohled.

Server iRozhlas.cz má svědectví studentky k dispozici, redaktoři se taky snažili získat vyjádření vyučujícího Madsena. Ten ale na dotazy neodpověděl.

Vedení Katedry anglického jazyka nechtělo s médii komunikovat. I všem vyučujícím z katedry rozeslalo e-mail s připomínkou, že zaměstnanci jsou vázaní mlčenlivostí a nemají o záležitosti s médii mluvit.

Případ nevhodného chování serveru iRozhlas.cz potvrdil mluvčí univerzity Radek Pirkl. Podle něj také univerzita s Madsenem nechtěla v červnu prodloužit pracovní smlouvu. Jak ale zjistil server iRozhlas.cz, Madsen univerzitu opustil na vlastní žádost na začátku března.

Technická univerzita v Liberci už řešila i jiný případ sexuálního obtěžování v roce 2022. Kvůli tomuto případu na univerzitě vznikly nově funkce takzvaných studentských tutorů. To jsou typicky starší studenti, nebo případně mladší vyučující, kteří mají fungovat jako spojka mezi studenty a vedením katedry při řešení různých problémů, nejen se sexuálním obtěžováním.

Kromě tutorů škola taky navázala spolupráci s externím ombudsmanem. Roli těchto univerzitních funkcí vyzdvihl mluvčí Pirkl. „V tomto případu se ukazuje, jak důležití jsou studentští tutoři a tutorky, protože mají k našim studujícím nejblíž. Díky nim, a díky univerzitnímu ombudsmanovi, se podařilo celý neblahý případ odhalit a rychle řešit,“ řekl mluvčí Českému rozhlasu.

Dodal ještě, že liberecká univerzita podobné případy nehodlá tolerovat, pokud by se vyskytly i v budoucnu.

Na začátku letošního roku podezření ze sexuálního obtěžování studentek ze strany pedagogů řešili také na brněnské Masarykově univerzitě. Tamní Pedagogická fakulta propustila kvůli sexuálnímu obtěžování dva vyučující, dalšího kvůli podezření postavila mimo výuku.

Podezření na sexuální obtěžování řešila i Univerzita Karlova. Rektorka univerzity Milena Králíčková kvůli tomu v únoru zřídila komisi, která má případná podezření řešit.

autoři: František Zajíc , Jana Pavlíčková , Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio