Dálkové kombinované studium na Technické univerzitě

18. červenec 2005

Trendem moderní doby je, že čím vyšší vzdělání, tím lepší předpoklad ke kariérnímu postupu. V Liberci nyní dostávají šanci i ti, kteří pracují a chtějí získat vysokoškolské vzdělání. Na tamní Technické univerzitě bude možné od října studovat také dálkově. Fakulta mechatroniky otvírá takzvané kombinované studium informatiky a logistiky. Více podrobností nám řekl děkan fakulty Jiří Maryška.

Maryška: Vše závisí na zájmu lidí, hlavně těch, kteří po absolvování střední školy šli do zaměstnání a po čase zjišťují, že jim chybí vzdělání, informace a toto jim nahradí nejnižší stupeň vysokoškolského vzdělání.

Absolventi odejdou z univerzity s titulem bakalář, studium zahrnuje obor informatika a logistika.

Maryška: Rozděluje se do několika bloků, tím hlavním je informatika, technologie, programování a podobně. Tato technologie je zaměřena na problém logistiky, protože jsme si uvědomili, že právě ta je dnes velmi žádaným oborem.

Jakým způsobem bude dálkové studium rozvrženo?

Maryška: Studenti budou do školy chodit převážně za 14 dní v pátek a sobotu, jinak budou studovat doma, předpokladem je připojení k našemu serveru možnost stahování výukových programů.

Co je to I learning?

Maryška: Jsou to texty vybavené řešenými příklady a možností interaktivní spolupráce s vyučujícím. Student například některou část problému vyřeší a jsou mu připomínkovány případné chyby. Tímto způsobem komunikuje s garantem předmětu. Studenti budou mít k serverům přístup a dostanou k tomu patřičné heslo.

Zkoušky se budou skládat přímo na Technické univerzitě a bude se tam obhajovat i závěrečná práce.

Maryška: Diplomová práce je řešena přes školitele, v průběhu roku se s ním komunikuje a plní jeho požadavky. Pořádají se v lednu a únoru také semináře a soustředění.

Spustit audio

Více z pořadu