Dalekohled s sebou. Z věže u Bohdanečského rybníka uvidíte do hnízda volavkám i rackům

10. srpen 2016
Česko – země neznámá

V přírodní rezervaci u Bohdanečského rybníka se zabydlela spousta živočichů. Seznam nájemníků se navíc mění podle ročního období. Ochránci přírody proto postavili pět metrů nad zemí dřevěný domek, který slouží jako ptačí pozorovatelna.

„Největší ostrov, kterému jsme dali název Trepka, protože z letadla svým tvarem opravdu připomíná onoho známého nálevníka, se stal útočištěm kolonie racků, která se sem vrátila po mnoha letech. Sedí tam na vejcích několik stovek racčích párů,“ říká Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vzdálenosti na vodní hladině jsou značné. Bohdanečský rybník má rozlohu 160 hektarů, do povinné výbavy každého návštěvníka pozorovatelny proto patří dalekohled. Ideálně se stativem a alespoň dvacetinásobným zvětšením. Podobné stavby budují ochránci například na Lednických rybnících nebo na Novozámeckém rybníku na Českolipsku.

Tam pod střechou z rákosí

Na Bohdaneč padla volba kvůli velké pestrosti druhů. Bohdanečská vyhlídka se ale od ostatních liší - má rákosovou střechu, která nadšené pozorovatele ochrání před deštěm i silným větrem.

Bohdanečský rybník

Nejvzácnějším obyvatelem přírodní rezervace je mohutný orel mořský, který plní roli zdravotní policie. Vybírá si nemocné, nebo poraněné ryby, které plují ke hladině. Pokud ho ale chcete vidět v akci, musíte si přivstat.

Nastěhovali se sem také bahňáci, potápky, divoké husy nebo volavky. Spatřit můžete i jeřáby popelavé, kteří hnízdí na zemi. Daří se jim i přesto, že mezi jejich úhlavní nepřátele patří přemnožení divočáci, kteří vyhledávají vejce i mláďata.

Podle Vlastimila Peřiny není ale hlavní cíl zahlédnout něco vzácného, nebo výjimečného. „Největší majstrštyk je vůbec se vydat do přírody a strávit klidnou chvíli ve volné krajině. Pozorovat to, co se kolem děje, trochu se zklidnit v často uspěchaném životním tempu. Rozhlédnout se a vnímat, že je prostor nad námi, že jsou mezi námi obyvatelé s ptačími křídly, kteří migrují už tisíce let bez ohledu na hranice,“ vysvětluje.

autor: kop
Spustit audio