Cyklisté se projedou po dalším úseku Zdislavy

Pro cyklisty se v tomto týdnu otevřel další úsek Cyklostezky sv. Zdislavy, a to z Bílého Kostela nad Nisou na Liberecku směrem na Jítravu.

Cyklostezka sv. Zdislavy je svými 38 kilometry jednou z páteřních cyklotras v Libereckém kraji. Na její přípravě se pracuje už od roku 2012. Osmatřicet kilometrů dlouhá trasa má propojit Nový Bor na Českolipsku s Bílým Kostelem na Liberecku. Cílem je odvést cyklisty z frekventované silnice I/13, tedy silnice na Děčín, kde už došlo k několika dopravním nehodám s cyklisty.

Nový úsek z Bílého Kostela měří zhruba kilometr a půl a připravoval se šest let. Podle starosty Bílého Kostela Jiřího Formánka ze Starostů pro Liberecký kraj se projekt předělával, protože se musela měnit trasa. Ta začíná v centru obce u restaurace Tatran. Kopíruje vlastně silnici na Děčín, a to až k místu, kde nad ní vede ekodukt - přechod pro zvěř. Tam se cyklostezka napojuje na starou silnici z Bílého Kostela směrem na Jítravu a Rynoltice.

Necelý jeden a půl kilometru vyšel na 15 milionů korun, přičemž stát na něj přispěl zhruba polovinou. Přibližně stejně bude stát i úsek z Kunratic u Cvikova směrem na Drnovec, který se teď staví. A jak připomněl nezávislý starosta Cvikova Petr Vrabec, do finále se blíží i úsek ze Cvikova do Svoru.

Spustit audio

Související