Co způsobilo výbuch v Hamru na Jezeře? Hasiči stále odebírají vzorky

Pro podezření z obecného ohrožení vyšetřuje policie úterní neštěstí s osmi zraněnými v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře.

Nikdo obviněn nebyl, řekla českolipská mluvčí policie Ivana Baláková. Při neštěstí utrpěli vážné zranění dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž, který je hospitalizován v Liberci, je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře stále v kritickém stavu. Další zraněný je podle mluvčí vinohradské nemocnice v Praze Terezy Romanové ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života.

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. Do areálu se zatím kriminalisté nedostali. „Čekáme na výsledky kontrolního měření od hasičů. Pokud to bude bezpečné, ohledáme dnes místo události a budeme shromažďovat všechny podklady, abychom posoudili, proč tam ta situace vznikla,“ uvedla Baláková.

Hasiči znovu vzorky odebírají od dnešního rána. „Víme, že tam byla kyselina sírová ve spojitosti s dalšími látkami,“ řekla krajská mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Jednatel firmy Purum Daniel Kraft zatím netuší, co mohlo havárii způsobit. „Při obvyklé každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením,“ uvedl. Podle něj jde o úpravnu, která využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. „Cement nebo odprašky z výroby cementářského slínku jsou při tom využity jako chemické činidlo, které mění nebezpečnost složek odpadu a transformuje nebezpečný odpad na odpad, který již dále není nebezpečný,“ dodal.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře podle něj firma působí od roku 2002 a dosavadní provoz označil za bezproblémový. „Poslední kontrola České inspekce životního prostředí a Krajského úřadu Libereckého kraje proběhla 6. května 2019 a nebylo shledáno jakékoli porušení podmínek integrovaného povolení provozu,“ uvedl Kraft.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související