Osm lidí zraněno, dva v kritickém stavu. Ve výrobním areálu v Hamru na Jezeře došlo k výbuchu

19. listopad 2019 15:27

Hasiči doporučují nevětrat. Záchranáři budou muset na vyšetření, protože byli kontaminováni neznámou látkou. Podle starosty Hamru zřejmě do ovzduší unikla kyselina sírová. Podle hasičů není důvod k obavám.

K výbuchu došlo v úterý dopoledne. Starosta obce Milan Dvořák řekl, že havárie nastala v provozovně společnosti Purum. „Došlo k úniku oblaku pravděpodobně kyseliny sírové,“ dodal starosta.

Podle mluvčí krajských hasičů Lucie Hložkové ale není důvod se bát. „Podle posledních informací by žádná látka, i když je cítit, neměla být v okruhu,“ řekla našemu redaktorovi.

Hasiči evakuovali z areálu devět lidí a doporučují nevětrat, řekla mluvčí. Vyšetřování havárie si převzala policie. „Čekáme, až se udělají veškerá bezpečnostní opatření, pak budeme zjišťovat, co se stalo,“ uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Novináři původně mohli stát asi půl kilometru od místa výbuchu, kolem půl druhé odpoledne je ale přesunuli ještě o tři sta metrů dál.

Ředitel východní divize firmy Purum David Lhotský nechápe, co by mohlo takový výbuch způsobit. „To je poslední továrna, u které bych to čekal,“ řekl.

Zranění záchranáři

Záchranná služba měla na místě dva vrtulníky, jeden z Prahy a druhý z Liberce. Na ARO do Liberce a do Prahy transportovali záchranáři dva zraněné z továrny v kritickém stavu. „U obou byla nutná resuscitace,“ uvedl Georgiev. Jeden člověk podle něj utrpěl středně těžké a dalších pět lidí lehká zranění. „Rozvezli jsme je do okolních nemocnic,“ dodal.

Prozatím neznámou látkou byli zasaženi i záchranáři. „Jsou to pro nás teď pacienti,“ zmínil Georgiev. Později dodal, že v liberecké nemocnici jich je momentálně deset. Z hasičů nebyl zraněn nikdo, potvrdil velitel zásahu Jan Přerovský.

Spuštění traumaplánu

„K výbuchu mělo dojít při míchání nebezpečných látek – zatím nevíme, o jaké jde – které byly v kombinaci s vodou,“ uvedla Hložková. Po výbuchu nastal i menší požár kabelů, který ale podle mluvčí hasičů již uhasili. Hasiči mají na místě čtyři jednotky, o výbuchu se dozvěděli zhruba v 10.00.
Záchranáři aktivovali traumaplán. „Zatím jenom na operační středisko pro komunikací s nemocnicemi,“ uvedl jejich mluvčí Michael Georgiev.

autoři: Jiří Jelínek , Jan Charvát | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK