Co může potkat řidiče na silnicích? Krizové situace zkoušeli začátečníci na autodromu v Sosnové

Prudké brždění do kluzké zatáčky a další krizové situace. Na autodromu v Sosnové na Českolipsku v sobotu skoro pětadvacet řidičů začátečníků využilo zatím poslední možnost, jak zadarmo absolvovat kurz bezpečné jízdy. Dotovaný půldenní program je pro lidi, kteří mají řidičský průkaz méně než tři roky.

Účastníci kurzu absolvovali teoretickou přípravu a pak je čekalo několik hodin jízd po uzavřené testovací dráze. Byli rozděleni na tři skupiny, první z nich jezdila kluznou zatáčku, druhá kluznou rovinu a ta třetí měla jízdu zručnosti. Po hodině se pak všechny skupiny střídaly, takže každý z účastníků z kurzu vyzkoušel všechna tři stanoviště. Všichni si tak mohli bezpečně vyzkoušet limity svého auta.

Kurz bezpečné jízdy pro řidiče začátečníky v Sosnové

„Kamarád mi napsal, že to tady nabízejí zadarmo. Tak si říkám, je to zadarmo, je to zkušenost, kterou do života potřebuji, protože vždycky se něco může stát,“ vysvětlil svou motivaci k účasti na kurzu jeden z mladých řidičů Lukáš Bukáček, který jezdí teprve rok a dva měsíce.

Účastníci sobotního kurzu byli hlavně mladí lidé, podobné kurzy ale letos v Sosnové pořádali i pro seniory. „Tam je hlavně to přehmatávání. Ti důchodci mají většinou novější auta, mají výhodu, že tam posilovače. Mladí většinou jezdí ve starších vozidlech, takže si na to musí zvyknout,“ popsal hlavní rozdíly mezi oběma skupinami instruktor bezpečné jízdy Jiří Malinovský.

V současnosti nejsou vypsané žádné další bezplatné kurzy. Podle Petra Zelinky ze sosnovského autodromu bude záležet na tom, jestli kraj na tyto preventivní programy znovu uvolní peníze.

autoři: jij , mib
Spustit audio

Související