Citronová kúra zatočí s vaším nachlazením! Babské rady řeknou, jak na to a přidají návod na životabudič

13. prosinec 2023

Citron má vzácné léčivé účinky. Při příznacích nachlazení spojených s bolestí v krku zkuste přímo citrónovou kúru.

Potřebovat na ni budete tři citróny, které vymačkáte. Kůru s dužinou poté rozkrájíte na kolečka, dáte do látkového kapesníku a přiložíte na krk. Vše převažte nahřátým šátkem nebo šálou.

Dále svařte půl litru vody se čtyřmi lžičkami cukru a do vařícího odvaru vlijte šťávu ze tří citronů a tento nápoj následně vypijte. Začněte dávkou večerní, kdy obklad necháte na krku do rána. Pokud nepřijde úleva, opakujte stejný postup – tedy obklad i popíjení ideálně 2x denně, do úplného vyléčení.

Pro snazší získání šťávy z citronu, zkuste vložit citron do menšího hrnce s pokličkou a dejte do středně rozpálené trouby. Stačí ho v teple nechat zhruba 10 minut – nahřátý citron lépe pustí šťávu a nemá tak ostrou chuť, proto se i příjemněji užívá. 

Síla životabudiče

Přidáme ještě návod, jak si posílit účinně imunitu. Tady je návod na domácí životabudič, který vám přidá na síle.

Potřebovat na něj budete:

  • 4 citrony
  • 4 nakrájené cibule
  • 8 dkg strouhaného křenu
  • 30 nadrobno nakrájených stroužků česneku

Vše vložíte do třílitrové zavařovací sklenice, přidáte dva litry svařené vody, ve které jste nechali rozpustit kilo cukru. Tímto vlažným nálevem zalejete směs a necháte 21 dní uležet, občas promícháte a scedíte.

Pijte každý den v množství půl deci, výborně funguje jako prevence nachlazení a dodá vám to správnou dávku energie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.