Chovatelé dravých ptáků začali hlídat okolí liberecké zoo. Kvůli odpalovačům rachejtlí

16. květen 2013

Odchov mláďat vzácných dravých ptáků v liberecké zoo může zhatit obyčejná rachejtle. Orli nebo supi, kteří sedí na vejcích se při odpálení petard pořádně vylekají a mohou oplodněná vajíčka rozšlapat. Proto teď chovatelé okolí voliér hlídají. Jsou připraveni lidem domlouvat a když to nepomůže, tak zavolat městskou policii.

Odchov mláďat vzácných dravých ptáků v liberecké zoo je doslova věda. Chovatelé musí jejich vejce například uměle oplodňovat. A když se oplodnění vydaří, není stále vyhráno.

Rámus z odpálených rachejtlí zná každý z nás. Vadí spoustě lidí, velmi často i jejich čtyřnohým mazlíčkům,extrémně ale škodí vzácným dravcům, konstatuje Ivan Langr z libereckého zoo:

„Protože je to rána z čistajasna, nečekaná. Zvířata se samozřejmě leknou,mohou spadnout, uhodit se do něčeho.Největší nepříjemnosti máme s petardami v okolí dolních voliér.“

Jejich rámus v době loňských čarodějnic vyplašil orly, supy i orlosupy a chovatelé přišli o nadějná mláďata.

Strážníci sice mohou za rámus v době nočního klidu rozdat pokuty,ale nemohou zahradu permanentně hlídat a ve dne za to ani nikoho potrestat nemohou. Letos se proto chovatelé rozhodli vzít osud vzácných mláďat do svých rukou.

„Dobrovolně jsme tu jako spousta ošetřovatelů hlídali, aby se náhodou něco podobného nestalo,“ prozrazuje ošetřovatel dravců Jan Hanel.

Areál Zoo Liberec

Kvůli hluku z nedaleké stavby ale opět nastaly problémy.

„Dost párů mělo neoplozená vejce a orli východní vejce rozšlapali. Zbytek ptáků má náhradní snůšky po nepovedeném prvním kole. A všechno je v líhni a doufáme, že z těchto vajec bude hezký finiš a že z toho budeme nějaká mláďata mít,“ dodává Jan Hanel.

Letos se narodila dvě mláďata orlů a tento týden jeden sup hnědý, kterého teď chovatelé rozkrmují. Čeká se , jak dopadnou uměle oplodněná vejce orla křiklavého, který patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů.

Záchrana ohrožených druhů

Celou tuhle piplavou práci dělají liberečtí zoologové proto,aby zachránili kriticky ohrožené druhy dravců.

„Většina těch mláďat se vypouští do přírody,tak jako například u orlosupů bradatých,kteří jsou stěžejním druhem kolekce dravců v liberecké zoo.“

Orel mořský v Zoo Liberec

Všechny dravce vypuštěné ve Španělsku a do italských a francouzských Alp odborníci bedlivě sledují pomocí miniaturních vysílaček.Jan Hanel připomíná osud dravce,kterého liberečtí chovatelé vypustili ve Španělsku:

„Náš samec vypuštěný v roce 2006 stále žije, ale přemigroval do Alp a teď se jakoby vrací zpátky do Španělska.A myslím si, že by si už mohl najít nějakou samičku,“ usmívá se chovatel.

Doufá, že opět zažije tu přešťastnou chvíli až letošní mládě orlosupa uloží do umělého hnízda umístěného ve skalní alpské stěně, aby se k nim nedostalo nějaké pro něj nebezpečné zvíře.

A bude ho krmit tak dlouho, dokud mládě samo nevyletí z hnízda vstříc úžasným alpským horským masívům.

autoři: mkp , Ivana Bernáthová
Spustit audio