„Chodit za seniory je běžná věc,“ říká Petra z České Lípy

13. duben 2018

Úspěšný projekt Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata má pokračování v podobě Vnoučat na přání. Hledáme dobrovolníky, kteří opuštěným seniorům věnují svůj čas. Třeba jako Petra Hurtová z České Lípy. Mezi seniory dochází už pátým rokem. Přesněji řečeno dojíždí, protože kvůli zvýšené lámavosti kostí, je prakticky upoutaná na invalidní vozík.

„Když českolipská ADRA vypisovala konkurz na dobrovolníky, tak jsem se přihlásila a ono to vyšlo. V té době jasem byla asi první hendikepovaný dobrovolník v Libereckém kraji,“ popisuje Petra Hurtová, jak se dostala k pomoci seniorům.

Všichni ji znají

V současné době dochází do domu s pečovatelskou službou za dvěma seniorkami, ale znají a zdraví ji tam snad všichni. Společně jsme se vydali za paní Šubrtovou. Jako většina obyvatel domu je převážně sama a každá návštěva je tak příjemné rozptýlení. Obzvláště, když si obě výborně rozumí i přes velký věkový rozdíl. „Kde může, tam mi pomůže. Je opravdu dobrá. A chlapi se nám líbí asi stejný,“ usmívá se paní Šubrtová.

Smysluplně strávený čas

„Někteří třeba jako paní Šubrtová mají rodiny, ale ti nemají čas tu být stále, a tak vyplňuji většinou čas v týdnu, kdy jim se to nehodí. Chodit sem za seniory beru jako běžnou věc,“ říká Hurtová. Svým přístupem „nakazila“ pár přátel, se kterými se každý měsíc snaží v českolipském domě s pečovatelskou službou pořádat různé dílničky nebo i výlety.  Všechny akce mají velký úspěch, a tak uvažují, že by místo kantýny vznikla dílnička, kde by si senioři mohli krátit volný čas.

Vnoučetem na přání se může stát každý. Podívejte se na web www.jeziskovavnoucata.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka