Cestou do loveckého areálu Valdštýnsko potkáte vojenskou hlídku ze Slezské války

4. leden 2016
Česko – země neznámá

Z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se můžete projít lesy až do bývalého loveckého areálu jménem Valdštýnsko, který vznikl v roce 1725. Tehdy představoval reprezentační místo – zámecký komplex určený pro odpočinek hostů hraběte Františka Arnošta z Valdštejna při honech.

V roce 1904 se v zámeckém komplexu strhlo celkem šest staveb, zbylé dvě byly ponechány a sloužily jako myslivny zdejší obory. Atmosféru lovů v době baroka tu můžete stále cítit.

Valdštýnsko si dodnes zachovalo ráz kruhové mýtiny. Uprostřed je ve středu navršen umělý pahorek, na kterém stávala besídka. Zahradu, která ji obklopovala, rozdělovalo osm alejí, dosud osázených lipami.

Na tyto aleje navazovalo osm průseků: Bezdězský (Hraběcí), Svatojánský, Bělský, Černínský, Březinský, Valovický (Březovický), Bezdědický a Dokský (Pankrácký). Celkem osm pavilonů kruhového areálu se věnovalo významným šlechtickým rodům, které tu bývaly při honech hosty Valdštejnů. Dodnes se z nich zachoval pouze pavilon Auersperský.

Bývalý lovecký areál střeží dva vojáci

Jedna z přístupových cest do areálu vede bývalým Dokským průsekem, u kterého stojí kamenné sochy dvou vojáků v hraběcích valdštejnských barvách. Sochy sem dal postavit František Arnošt z Valdštejna na paměť kompanie granátníků, kterou postavil proti Prusům za války o rakouské dědictví v letech 1740 až 1746. Vojáci mají modré čepice s erbem a žlutá saka. Vypadají jako živí a cestou do loveckého areálu vítají návštěvníky.

Jeden z bývalých pavilonů dnes slouží jako myslivna

Lovecké slavnosti tu dnes připomíná i nově vyrobená dřevěná socha sv. Huberta. Pro turisty je tu připraveno také několik odpočívadel. Pokud se do Valdštýnska někdy vydáte, můžete výlet spojit s delší túrou na hrad Bezděz po modré turistické trase.

Menší procházkou se dostanete ke zbytkům sochy sv. Jana Nepomuckého. Stojí na konci Svatojánské aleje z poloviny 18. století. V blízkosti se na samotě nacházejí také dvě velké roubené usedlosti – U Daňků a U Maršů. Zelená trasa vás naopak dovede zpět do Bělé pod Bezdězem.

Spustit audio