Český Dub: Na sokolský slet cvičí celá rodina

4. květen 2018

Čtrnáct lidí od prarodičů až po vnoučata – to už je velká rodina. V tomto případě dokonce rodina cvičící. Žijí v Českém Dubu a dvanáct z nich nacvičuje na letošní pražský Všesokolský slet.

Sokolský slet v Praze se uskuteční již za dva měsíce v prvním červencovém týdnu. Do té doby českodubské sokolíky čeká ještě krajský slet v Turnově 9.–10. června a taky představení v domácí českodubské sokolovně.

Říkají si sestry a každý týden teď pilují taneční choreografii. Sokolky z Proskovic se chystají na Všesokolský slet

Sokolky TJ Sokol Proskovice

Minimálně jednou týdně ožívá Sokolovna v Ostravě-Proskovicích ženským smíchem. Úřednice, zdravotnice i seniorky si odskočí od žehlení a vaření do tělocvičny, kde pilují svou sestavu na Všesokolský slet. I když jim cvičitelka občas musí připomenout, kde je vpravo a kde vlevo, rozesmáté vesnické ženy si chtějí taneční choreografii hlavně užít a hrdě ji v létě předvést v hlavním městě.

„Asi největší trému máme před tou domácí akademií 24. května, protože tady bude spousta známých. A také máme menší sokolovnu, tak nevím, jestli se nepotlučeme obručemi,“ říká s úsměvem Milena Havelková, která spolu s dcerami nacvičuje skladbu Siluety. Její manžel nacvičuje Borce a vnoučata Cirkus a nejmenší Děti to je věc.

Sokolské cvičení mají v krvi

Milena Havelková začala v Sokole cvičit před 45 lety, kdy se do Českého Dubu přivdala z venkova. „Na vesnici jsme žádný Sokol neměli, tam jsme cvičili na louce a vždy mě to hrozně bavilo. Měla jsem štěstí na učitele tělocviku,“ vysvětluje. Lásku k pohybu se snaží předávat dál, nejen v rodině, kde necvičí jen dva zeťáci. Cvičit chodí Milena Havelková čtyřikrát týdně po dvou hodinách a samozřejmostí jsou cvičitelské zkoušky. „Do Sokola u nás v rodině chodí všichni odmalička. Doufám, že to budou mít v krvi tak, jak to máme my s manželem,“ dodává.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka