Českolipský Majáles poznamenalo špatné počasí, i přesto měl návštěvníkům co nabídnout

4. květen 2014

V pořadí už dvanáctý ročník českolipského Majálesu navštívilo méně lidí než je zvykem. Každý rok se na hradě Lipý sejde přibližně dva tisíce návštěvníků. Přestože program nabízel hudební vystoupení od jazzu, přes rock až po latinskoamerické rytmy, návštěvníci se dali počítat na stovky. Na vině bylo hlavně chladné počasí.

„I když to nevypadá, stále slavíme to mládí, tu lásku, přátelství a hlavně jaro a snad přivoláme i to slunce v těch krásných sedmi stupních," vykřikuje jeden z organizátorů.

A přivolávání slunce bylo na místě. Letošní oslavy poznamenalo studené počasí, sice nepršelo, ale bylo chladno a možná právě proto přišlo na nádvoří hradu Lipý jen několik set návštěvníků.

Ani nepřízeň počasí jim neubrala na dobré náladě. „Počasí popravdě nevadí, hlavně, že je to tady pěkné," říká jeden z návštěvníků.

V programu, který byl převážně hudební, byla pro letošní rok připravena i jedna novinka. „Po dlouholeté pauze se znovu na programu podílel Divadlení klub mladých," říká za organizátory Veronika Rusínková.

Ti si připravili pásmo swingových melodií a scének z divadlení hry na motivy knihy Jaroslava Žáka Škola základ života.

I letos se samozřejmě volil král a královna majálesu. Titul si nakonec odnesli moderátor akce Jiří Gottlieber s organizátorkou Veronikou Rusínkovou.

„Jsme rádi, že jsme byli zvoleni, protože vám budeme dál dávat tu energii, kterou budete potřebovat," zakončuje moderátor děkovnou řeč.

I přes relativně malou účast návštěvníků chtějí organizátoři v tradici majálesu dál pokračovat. I příští rok plánují oslavy mládí, lásky a jara na první květnovou sobotu.

autoři: Anna Maňourová , Tomáš Mařas
Spustit audio