Česká Lípa vymezila místa pro psy bez vodítka

7. únor 2013

Majitelé psů v České Lípě jsou na rozpacích z nové vyhlášky, která nařizuje, kde mohou pobíhat psi bez vodítka. Pokud nařízení poruší, hrozí jim pokuta. V případě jejího nezaplacení je čeká správní řízení.

„Dost se tím omezí ten prostor, nevím, kam budou chodit psi s těmi lidmi,“ říká jeden z místních obyvatel.„Je to limitující a svazující a ne všem to může vyhovovat. Úplně s tím nesouhlasím,“ doplňuje ho další nesouhlasný hlas.

Nová vyhláška o volném pohybu psů se přitom nevztahuje jen na Českou Lípu. Podle mluvčí českolipské radnice Kristýny Brožové zahrnuje i další místa.

„V předchozí vyhlášce nebyly vymezené všechny prostory a neřešila přidružené obce. Tato vyhláška zahrnuje i přidružené obce a je v nich nově i prostor pro volné pobíhání psů,“ vysvětluje Brožová. Jde celkem o 21 ploch v České Lípě i přidružených obcích.

Lidé z okolních obcí spadajících pod Českou Lípu, například Dobranov, Žízníkov nebo Manušice, mají po jednom místě. Podle Brožové se výběr lokalit řídil městskými částmi a dostupností.

„Snažili jsme se, aby každá městská část měla nějakou plochu, kde mohou pejsci pobíhat. Aby docházková vzdálenost v té lokalitě byla přiměřená nebo stejná k vymezené ploše z každého místa v oblasti,“ dodává.

Důvod nahrazení sedm let staré vyhlášky novou je podle mluvčí prozaický. „Vyhláška říká nejen to, že psi mohou někde volně pobíhat, ale zároveň, že ve městě na všech ulicích, náměstích, parcích a chodnících musí jít na vodítku a nesmí tam probíhat ani žádný výcvik,“ říká Brožová.

Dnes už obyvatelé města nemohou nechat psa volně pobíhat třeba před panelákem. Dodržování nové vyhlášky bude hlídat městská policie. Brožová tvrdí, že místní obyvatelé o vyhlášce vědí.

Někteří pejskaři ale nové nařízení vůbec nezaznamenali. „To netuším, já ho prakticky venčím na Špičáku, na cestě,“ říká jeden z nich. Za nedodržení nové vyhlášky hrozí majiteli psa pokuta až tisíc korun, a pokud ji nezaplatí, tak správní řízení a navýšení pokuty do výše třiceti tisíc.

autoři: Tomáš Mařas , Alina Holušová
Spustit audio