Česká Lípa: Chodce v centru ohrožují místo rampouchů uvolněné střešní tašky

Na střechách domů už nejsou hromady sněhu a z okapů nevisí rampouchy, které představují pro kolemjdoucí riziko. Přesto existuje pro chodce riziko, které má také na svědomí zima. Sníh na mnoha střechách v České Lípě uvolnil tašky, které teď hrozí pádem na chodník a poraněním kolemjdoucích. Střechy proto při pochůzkách kontrolují strážníci.

„Při běžných denních pochůzkách sledujeme stav střech, byly tam hromady sněhu, skoro u každé střechy hrozilo, že spadnou kusy sněhu, a když to naráz všechno slezlo, objevily se trhliny a hlášení, že někde padají desky,“ vysvětluje při pochůzce městská policistka Renata Bachroníková.

Hasiči museli použít zdvižnou plošinu

„Kdyby to nabralo rychlost a spadlo střechy, může to způsobit i vážné zranění,“ doplňuje velitel českolipské městské policie Vladimír Jeník. „Jeden z posledních zásahů byl, když strážníci viděli při obchůzce tašky trčící ze střechy v českolipské Mikulášské ulici. Když jdou třeba maminky s dětmi, mohlo by se stát, že taška by zranila dítě v kočárku,“ dodává Jeník. Českolipští policisté se s prosbou o pomoc obrátili na hasiče v České Lípě. „Hasiči byli během pár minut na místě a pomocí plošiny okapy od tašek vyčistili,“ popisuje velitel.

Kolikrát vyjížděli hasiči k uvolněné střešní krytině, vypočítává mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová: „Za posledních čtrnáct dní jsme zasahovali v České Lípě dvakrát. Hasiči však můžou pomoci pouze tehdy, když jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví a majetek občanů.“

Za bezpečný stav střech odpovídají majitelé nemovitostí, které strážníci vždy upozorní na nebezpečí pádu uvolněné krytiny.

Spustit audio