Česká kynoložka Hana Böhme učila v Kongu celníky vyhledávat slonovinu a pašované zboží

27. září 2014

Tisíce slonů, kteří ročně umírají v Africe kvůli slonovině, nedaly spát české kynoložce Haně Böhme a přírodovědci Arthurovi Sniegonovi. Rozhodli se proto, že odjedou do Republiky Kongo a budou tam cvičit psy tamních policistů a celníků vyhledávat nejen slonovinu, ale také maso vzácných zvířat, se kterým se tam rozsáhle obchoduje.

Na kynoložku Hanu Böhme čekaly v Brazzaville, hlavním městě Republiky Kongo, dva belgičtí ovčáci Shaun a Rick, kteří za sebou už měli základní výcvik v Izraeli.

Při kontrole autobusů a letiště v Brazzaville slavili jejich svěřenci úspěchy - i když ve své podstatě velmi smutné.

„Šlo o spoustu pašovaných mrtvých zvířat - kančila vodního, primáty, antilopy a další vzácné druhy včetně zvláštních zmijí, krokodýlů a krajt,“ konstatuje Arthur Sniegon.

Psy Shauna a Ricka nasadili také v národních parcích, kde se podle Hany Böhme hodně vyznamenali.

„V Odžele označili pytel s maniokovou moukou, kde byla různá mrtvá zvířata připravená k jídlu,“ říká kynoložka.

„Často není problémem lov zvířat v domorodých vesnicích, ale okamžik, kdy si milión a půl lidí v Brazzaville rozhodne dopřát opici nebo antilopu z lesa. Jim totiž nevadí připlatit si a nechat si je poslat ze severu,“ upozorňuje Sniegon.

Podle něj by bylo nejlepší, kdyby přibylo psů a psovodů v zemi, a tím došlo k omezení pašování nejen masa vzácných zvířat, ale také slonoviny.

Čtěte také

Hana a Arthur spolupracují s výcvikovým centrem celní správy v Heřmanicích na Liberecku. To původně chtělo poslat do Republiky Kongo vlastní kynology.

„Nikdo se na misi neodvážil vyrazit,“ tvrdí šéf centra Josef Dušánek. „Pomoc ale přijde spíš z druhé strany. Výcvikové středisko totiž dalo k dispozici výcvikové kurzy pro psovody z Brazzaville, takže k nám přijedou učit se odhalovat vyloženě slonovinu."

Tu zatím při zásazích Hana a Arthur spolu se Shaunem a Rickem nezachytili. Jelikož ale vědí, že se slonovina pašuje v Kongu ve velkém, chystají se tam znovu a ve větším týmu.

Spustit audio