Česká Kamenice se opět pyšní orlojem. Defilé apoštolů je k vidění každou hodinu od sedmi ráno do devíti večer

1. duben 2024 10:44

Do České Kamenice se vrátil orloj. A to na původní místo, na průčelí domu v památkové zóně v Nerudově ulici, která spojuje náměstí a poutní kapli.

Vytvořil ho asi před sto lety místní hodinář, který ho používal jako reklamu pro svou živnost. O tu ale s nástupem komunismu přišel a spolu s ní zmizel i orloj. Teď ho město za zhruba milion korun obnovilo.

Česká Kamenice se po mnoha letech zase pyšní orlojem

„Financování orloje probíhalo pomocí veřejné sbírky, ve které se podařilo vybrat čtyři sta padesát tisíc korun,“ připomněl starosta České Kamenice Jan Papajanovský z uskupení Koalice pro Kamenici. Podobu orloje město řešilo s památkáři, a taky potřebovalo souhlas současného majitele domu. Město orloj obnovilo, aby nabídlo další atrakci turistům.

Postavy orloje jsou dílem autorů ze sklářské školy z nedalekého Kamenického Šenova, kde navrhli a vyrobili téměř půlmetrové figury. „Mechaniku dělal zámečník, ale my jsme se pak s ním podíleli na velikosti těch figur, aby prošly těmi otvory, a vymysleli to podle původního rozložení na dvou takových karuselech, vždycky šest a šest světců,“ přiblížil ředitel sklářské školy Pavel Kopřiva.

Česká Kamenice se po mnoha letech zase pyšní orlojem

„Inspirací byl pražský orloj a snažili jsme se to udělat trošku novým způsobem, ale využít místní materiály, což je kov a sklo. Použili jsme nerez, mosaz, uvnitř malované sklo a vypalovanou malbu,“ doplnil Pavel Kopřiva.

Dvanáct apoštolů a dva zvoníci – kostlivec a rytíř – se předvedou každou hodinu od sedmi ráno do devíti večer.

Spustit audio

Související