Češi už nevypijí tolik sladkých limonád, preferují vodu

21. leden 2019

Vypijeme méně sladkých limonád a víc vody, tak by se daly popsat chutě Čechů v posledních letech. Ukazují to data Českého statistického úřadu. Zájem o limonády klesá třeba i ve Spojených státech.

Jak ukazují nejnovější data společnosti Euromonitor, Američané loni utratili historicky nejvíc peněz za zdravější a méně sladké nápoje.

Například prodej minerálních vod vzrostl v posledních šesti letech skoro o 90 procent. Loni pak dosáhl více než 2,3 miliardy dolarů. Prodej ochucené, ale ne příliš sladké vody se zvýšil o 72 procent na víc než devět miliard dolarů.

Pitný režim: Co je málo? A co už moc?

02911739.jpeg

Diskuse kolem toho, kolik tekutin vypít, jsou v kurzu. Do zájmu médií se téma dostává pravidelně během horkých letních dní. A zatímco někde se dočtete, že máme do těla dostat až čtyři litry denně, jinde najdete důrazné varování před podobným postupem a třeba i informaci, že vám stačí jen pár decilitrů. Shrňme si to základní…    

V roce 2008 vypil každý Čech téměř 110 litrů limonád. Předloni to už ale bylo o téměř 20 procent méně, zhruba 89 litrů. V Česku klesá ale i spotřeba minerálních vod a jiných nealkoholických nápojů.

„V České republice se v roce 2017 vypilo 242 minerálních vod a nealkoholických nápojů. Nejvyšší spotřebu v historii jsme zaznamenali v roce 2008, a to téměř 300 litrů,“ popisuje pro Radiožurnál Tereza Lukavcová z oddělení statistiky zemědělství Českého statistického úřadu.

"Kohoutkovka" v restauracích stále oblíbenější

Jak se daří prodejům dalších nealkoholických nápojů, popisuje Mária Hukelová z výzkumné společnosti Nielsen: „Z koláče nealkoholických nápojů si nejvíce ukrajují minerální vody. Ve spotřebě tvoří 6 z 10 prodaných litrů. Více než jednu čtvrtinu pak tvoří sycené nealkoholické nápoje. A džusy tvoří sice jen osm procent z celkové spotřeby, ale v tržbách dosahují jedné pětiny.“

Někteří z konzumentů mohli přejít na obyčejnou kohoutkovou vodu, která se v posledních letech stává stále žádanější také v restauracích. A podle dřívějších údajů za rok 2017 také vzrostla spotřeba fakturované vody z vodovodů u domácností o 0,4 litru na téměř 89 litrů na osobu a den.

Je ale možné, že část lidí si začala taky vyrábět limonády doma. Roste totiž zájem o přístroje, díky kterým si nápoje s bublinkami, vyrobíme i doma.

autor: Pavla Lioliasová | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.