Pitný režim: Káva i víno něj také patří, ale...

19. červen 2015

O dodržování pitného režimu už jste toho jistě slyšeli hodně. Doporučení minimálního a maximálního denního množství tekutin se ale dost liší. Liší se také ale naše potřeby. Jak najít tu správnou míru?

Obecně platí, že příjmem tekutin bychom měli pokrýt jejich denní ztrátu. Ta je v průměru zhruba 3/4 litru. Pozor ale - jde o průměrnou ztrátu tekutin! Jinou má vrcholový sportovec nebo fyzicky pracující, jinou člověk s pasivním způsobem života a jinou například pacient užívající léky.

Spotřeba vody je závislá také na našem způsobu stravování a okolních teplotách. Proto nelze jednoduše říci - pijte například minimálně dva litry vody denně. Tu ideální spotřebu by si každý měl vysledovat sám.

Stačí naslouchat svému tělu a také si všímat toho, jak příjem tekutin ovlivňuje jejich vylučování močí. Té byste měli za den vyloučit asi 1,5 litru a její barva by měla být světlá. Nedostatek přijatých tekutin se projevuje malou četností močení, malým objemem a zpravidla jantarově zbarvenou močí.

Dalšími důkazy, že pijete málo, je absence pocení, suchá pokožka, trvalá únava, zácpa, vysoký krevní tlak a bolesti hlavy. Ideální je samozřejmě příjem tekutin rozložit do celého dne a sledovat, jak na vypitou sklenku vaše tělo reaguje.

Počítá se káva nebo víno do pitného režimu?

Tekutiny pro správný chod organismu potřebujeme. A nemusíme přes den vypít tři litry minerálky, abychom zajistili potřebný příjem. Počítají se všechny tekutiny - i ty, které přijmeme v ovoci, v polévce, kávě nebo ve víně.

Ovšem druhá věc je, jak látky v nich obsažené na organismus působí. Káva a alkohol naše tělo odvodňují, slaná polévka nebo omáčka mění osmotický tlak a zvyšuje tak nutnost vyššího příjmu tekutin.

Mnohé nápoje působí močopudně a způsobují tak nerovnováhu v příjmu a výdeji tekutin. Proto, pokud si dopřáváte kávu, nebo se osvěžujete na pláži alkoholickým koktejlem, měli byste více sledovat svůj výdej tekutin!

Pozorujete-li, že vylučujete tmavou moč, kompenzujte kávu nebo sklenku vína skleničkou vody nebo džusu, případně si dopřejte kousek melounu. Pozor - důležitá je také teplota přijímaných tekutin, protože působí na náš termoregulační systém a ovlivňuje tak spotřebu tekutin v těle.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio