Cena za teplo by se v Liberci měla mírně snížit

27. červen 2012

Ceny za centrální dodávky tepla z liberecké teplárny, by se mohly do budoucna mírně snížit. Tvrdí to magistrátní skupina nazvaná Teplo pro Liberec, která v posledním půlroce usilovně jednala s vlastníkem teplárny. Po letech sporů to totiž vypadá, že se lidé, bojující za snížení cen za dodávky tepla z liberecké teplárny, dohodli s vlastníky tohoto teplárenského zařízení na kompromisu.

Už před pěti lety vznikla v Liberci skupina odpůrců razantního zvyšování cen za dodávky tepla z liberecké teplárny - dala si název Teplo za 399,90. Členové skupiny, především předsedové bytových družstev a vlastníci domů, si tehdy předsevzali, že srazí cenu tepla z téměř sedmi set korun za gigajaul právě na necelých čtyři sta korun. Postupně ale ztráceli naději.

Pak se jim podařil husarský kousek - vyjednali s teplárnou vrácení dvanácti miliónů korun ze záloh, čímž se cena za teplo mírně snížila. Po tom, co se dostal do libereckého zastupitelstva za Věci Veřejné předseda SBD Sever Petr Černý, začala se vytvářet magistrátní skupina a ta začala s vlastníkem teplárny společností MVV Energie znovu vyjednávat. Už ne z pozice sdružení, ale z pozice zastupitelů.. Petr Černý je, poté co vystoupil z VV, nezařazeným zastupitelem a dnes (27.6.) představil výsledky jednání skupiny veřejnosti.

„Společně s majitelem teplárny Liberec jsme připravili text memoranda, ve kterém se město sice zavazuje do budoucna podporovat systém centrálního zásobování teplem, nicméně na rozdíl od minulosti nikoliv bezpodmínečně. Jedna z těch podmínek je, že cena tepla neporoste.“ vysvětlil Petr Černý.

Magistrátní skupina Teplo pro Liberec navíc podpořila nápad teplárny vybudovat v libereckých čtvrtích Františkov, Ruprechtice, Pavlovice a v městské části tři kogenerační jednotky, což jsou vlastně tepelné zdroje, které jsou nezávislé na teplárně.

Co zatím skupina Teplo pro Liberec s teplárnou nevyřešila, jsou obrovské ztráty v zastaralých teplárenských rozvodech, které taky navyšují cenu za teplo. Masivní investice do nových rozvodů mají, jak se při jednáních s teplárnou Petr Černý dozvěděl, nízkou návratnost a nevyplatí se.

Spustit audio