Část libereckého bazénu asi zůstane během rekonstrukce v provozu pro výuku plavání

Liberec bude moci i během oprav plaveckého stadionu zachovat v omezeném režimu plavání pro školy a sportovní oddíly. Rekonstrukce má začít v létě 2020 a potrvá rok a půl.

Po provedení nezbytných stavebních úprav bude možné zachovat provoz v pětadvacetimetrovém bazénu, který je v nové přístavbě plaveckého stadionu. Informoval o tom primátor Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Předchozí vedení města plánovalo, že výuku plavání zajistí obnovením provozu ve školním bazénu ve Františkově, který je uzavřený přes deset let. Současné vedení Liberce to však odmítlo. Odhadované náklady na obnovu školního bazénu by totiž byly podle města vysoké - šedesát až osmdesát milionů korun. Výuku chtělo město zajistit ve zbývajících třech školních bazénech a dojížděním do sousedního Jablonce. Proti tomu ale vznikla petice, kterou zatím podepsalo asi dvě stě lidí. S takovým řešením nesouhlasily ani plavecké kluby, které se obávaly, že nebudou mít, kde trénovat.

Radnice se proto rozhodla znovu prověřit možnost, zda by nešlo provozně oddělit přístavbu starou pouhých sedm let od hlavní části stadionu vybudované už v osmdesátých letech minulého století. Podle Jaroslava Zámečníka to možné je. „Bude samozřejmě potřeba určitých výdajů na přeložky kabeláží a podobně," uvedl primátor. Náklady odhaduje na jednotky milionů a nutné úpravy podle primátora asi nebudou trvat déle než čtyři měsíce. Prováděny by byly při zahájení oprav a během nich by byl celý areál uzavřený. Pravděpodobně bychom takovou výluku udělali během léta, ale samozřejmě se to bude odvíjet od toho, kdy vysoutěžíme dodavatele," doplnil Zámečník.

Liberecký plavecký bazén

Oddělený provoz menšího bazénu v přístavbě je podle něj uskutečnitelný, když bude zřízen z boku dočasný vchod. „Z dětské sauny se udělají dočasně po dobu rekonstrukce šatny a po rekonstrukci se vše vrátí do původního stavu," vysvětlil primátor. Pro veřejnost ale  bazén přístupný nebude. To bychom museli přistavět buňky s šatnami a sprchami a dělat odvodnění, kanalizaci," dodal. Náklady v takovém případě by se podle něj dostaly nad deset milionů.

Liberecký bazén ročně navštíví kolem tří set padesáti tisíc lidí. Opravu nutně potřebuje, protože důležitá technologická zařízení již dosluhují. Předchozí vedení města náklady na modernizaci odhadovalo na více než šest set milionů korun, to současné počítá s částkou kolem čtyř set milionů. Ušetří tím, že nebude budovat další pětadvacetimetrový bazén.

Podle Zámečníka by výsledná částka mohla být ještě nižší. Suterén technologie se nebude takzvaně rekonstruovat, ale jen opravovat výměnou. Což by mohlo mít také pozitivní vliv na cenu, protože některé části technologie nejsou tak zastaralé, například technologie UV lamp, a ty mohou běžet v budoucnosti dále," přiblížil liberecký primátor.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související