Bývalý sbormistr jabloneckého pěveckého sboru se nevhodně choval k více dívkám

27. květen 2024 09:45

Někdejší sbormistr pěveckého sboru Iuventus, gaude! z Jablonce nad Nisou je pravomocně odsouzený za pohlavní zneužití jedné nezletilé sboristky. Poté, co Český rozhlas na případ upozornil, se na naše reportéry obrátily další dívky, které Tomáš Pospíšil obtěžoval.

Čtěte také

Bývalé členky dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude! ze Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou, nyní již dospělé ženy chtěly  popsat své zkušenosti s chováním sbormistra Pospíšila, který má na pět let zakázáno pracovat s dětmi a má nakázáno podstoupit ambulantní sexuologickou léčbu. Okresní soud v Jablonci nad Nisou v dubnu 2024 pravomocně potrestal podmínkou za pohlavní zneužití nezletilé sboristky.

Český rozhlas jejich totožnost zná, s ohledem na jejich přání zachovat anonymitu a na citlivost případu je nezveřejní. Ženy se s Pospíšilem znaly z prostředí pěveckého sboru a také jablonecké farnosti. Hovoří o jeho údajném dlouhodobém manipulativním chování.

„Kolikrát za námi přišel osobně, po koncertě. Říkal nám, že ty naše oči cítil na pódiu. Že jsme z něho nemohly spustit zrak. Že jsme táhli za jeden provaz. Že jsme šikovný. A přímo nás, jmenovitě. Šel za námi a mluvil o tom, jak jsme úžasný, jak jsme mu pomáhaly. A to hned byla ta ruka na stehně. To hned byla ruka na zádech a šla níž,“ popisuje svou zkušenost první z žen.

Čtěte také

„On využíval toho, že pro mě rodiče jezdili trochu později kvůli různým důvodům. Takže vždycky bylo časové rozmezí přibližně dvaceti minut, kdy na mně musel určité věci zkontrolovat. Kontroloval moji zapálenost do sboru. Kontroloval, jak rostu, jak se vyvíjím. Ale vždycky mi u toho říkal, jak se mu hnusím. Že to dělá pro mě a že to nechce dělat. Že mi tím vykazuje službu,“ dodává bývalá členka jabloneckého pěveckého sboru. Ona sama věc policii neoznámila. Obává se dopadů vyšetřování na svou psychiku.

Nikdo by mi neuvěřil

Případ druhé z bývalých sboristek je už promlčený, uplynulo od něj více než deset let. Ze strany Pospíšila hovoří o manipulaci. „Žila jsem s tím, že je to něco, co je normální, v pořádku a zároveň, že to je něco, co ani nemůžu říct, protože by mi to nikdo neuvěřil,“ popisuje své tehdejší pocity bývalá sboristka.

„Že je to osoba, kterou všichni velice uznávají, která je vysoce postavená, má úspěchy jak v (Libereckém) kraji, po České republice, tak po celém světě, a není možné na někoho, kdo je takhle vysoce postavený, najednou namířit s něčím takovým,“ vypráví.

Hovoří o době, kdy jí bylo mezi dvanácti a třinácti lety. Teprve po medializaci případu se dívky spojily a zjistily, že mají s Pospíšilem stejnou zkušenost.

Přiznal se a prohlásil vinu

Pospíšila soud pravomocně potrestal za událost na soustředění sboru na Jablonecku v roce 2018. Sbormistr se přiznal a prohlásil vinu. Český rozhlas na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získal znění obžaloby, ze které vyplývá, že tehdy jedenáctiletou dívku, s jejíž rodinou se osobně znal například z kostela, v noci osahával na intimních místech. Mezi ním a dívkou byl věkový rozdíl 32 let.

Z dokumentu také vyplývá, že byl v té době pod vlivem alkoholu. „Dal si dva panáky rumu, z večera a průběhu celé noci si nic nepamatuje,“ stojí v něm. Stejné dívky se měl Pospíšil dotýkat i na soustředění o rok později.

Obžaloba popisuje ještě jeden případ nevhodného chování. Za něj Tomáš Pospíšil souzený nebyl, událost nebyla vyhodnocena jako trestný čin. Týkal se také soustředění v roce 2018. Dokument popisuje svědectví dvou sboristek, sester. Dívky se svěřily matce a ta do spisu uvedla, že se se sbormistrem sešla. Podle ní se přiznal, že byl pod vlivem alkoholu a obhajoval se.

„Chtěl to zvládnout“

Podle posudku znalce z oboru psychiatrie a psychologie Luďka Daneše popsaného v obžalobě byla u Tomáše Pospíšila diagnostikovaná hebefilie, tedy náklonnost k dospívajícím dívkám. Trpěl jí i v době, kdy trestný čin spáchal. Sám Pospíšil v přípravném řízení uvedl, že si byl své preference vědom od doby své plnoletosti.

„Po nástupu do ZUŠ založil pěvecký sbor, tušil, že to později může být problém, ale chtěl to zvládnout,“ líčí dokument. Posudek jablonecký soud zohlednil při stanovení trestu, uvedl pro Český rozhlas mluvčí soudu Jaroslav Kneř. „Uložený trest, zejména pak trest zákazu činnosti, a uložené ochranné opatření odpovídají odborným závěrům a doporučením soudního znalce.“

Český rozhlas Pospíšila e-mailem opakovaně žádal o vyjádření. Dotazoval se ho také, zda si je vědom nevhodného chování k více dívkám, proč při vědomí své sexuální preference v čele sboru zůstával nebo jestli v uvedené době vyhledal odbornou pomoc. Bývalý sbormistr v e-mailech opakovaně napsal, že se vyjadřovat nebude.

Své pravomocné odsouzení okomentoval už dříve: „Celá situace pro mě znamená náročnou etapu mého života. Dovolte mi proto, abych se k záležitosti nemusel vyjadřovat.“ V posledním e-mailu napsal: „Je mi líto všech bolestí, které jsem způsobil.“

Apeluji na oběti

Jablonecké státní zastupitelství, které Pospíšila obžalovalo, se k aktuálním tvrzením bývalých sboristek vyjadřovat nemůže. Okresní státní zástupce Radim Kadlček ale v obecné rovině případné oběti vyzval, aby se spojily s policií.

„Chtěl bych apelovat na všechny oběti, případně jejich zákonné zástupce, aby se vůbec neostýchali kontaktovat policejní orgán a oznámit ty události, které se jim přihodily. Policejní orgán každé takové oznámení důsledně prověří.“ Policie je podle Kadlčka připravena poskytnout takovým obětem psychologickou pomoc.

V Česku by měl vzniknout registr sexuálních násilníků, aby se předešlo kontaktům deviantů s dětmi, jeho přípravy ale nabírají zpoždění. Původně měl být spuštěný už od začátku roku 2024, teď je ohrožený i další termín, leden 2025. Koalice a opozice se neshodnou na detailech.

Čtěte také

Poslanci z podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí prosazují, aby se do registru zapisovali odsouzení devianti automaticky a aby v něm byli i ti trestaní v minulosti, tedy před spuštěním registru. To by se týkalo i Tomáše Pospíšila. Ministerstvo spravedlnosti preferuje jen nově odsouzené a to, aby o každém zápisu vždy rozhodoval soud.

Na jablonecké Základní umělecké škole Pospíšil od loňského roku nepůsobí. Podle zástupce ředitele Petra Vobořila dostala škola na jeho chování stížnost a dohodla se s ním na rozvázání pracovního poměru. Po zveřejnění informací o pravomocném rozsudku v Českém rozhlase musel Pospíšil přestat vyučovat hru na klavír studenty liberecké univerzity.

Přijde i o ocenění PRO MERITIS za reprezentaci města v oblasti hudby, výchovy a vzdělávání udělené jabloneckým magistrátem. Na jednání zastupitelstva Jablonce nad Nisou o tom 23. května 2024 informoval primátor Miloš Vele z ODS. O odebrání ceny měli zastupitelé hlasovat, Pospíšil se ale sám rozhodl cenu vrátit.

Spustit audio

Související