Bývalá těžní věž Kukla v Oslavanech se stala rájem permoníků

13. květen 2014
Česko – země neznámá

Opuštěný areál oslavanského dolu Kukla na Brněnsku se předloni proměnil v zábavní park Permonium. Na ploše přes 6 tisíc metrů čtverečních se mohou příchozí nejenom pobavit, ale také formou hry poznat, jak vzniká černé uhlí a jak se právě v Oslavanech kdysi těžilo.

„Parkem procházíte od vzniku černého uhlí na důlním jezeře, přes sopku, prales až po důlní štoly,“ popisuje Alena Lubasová, ředitelka divize rozvoje oslavanských strojíren, které Permonium postavily a provozují. Zájemci mohou cestou plnit také různé úkoly a za zvládnutou hru pak dostat odměnu. Některé atrakce přitom nejsou vůbec jednoduché, jako například vícepatrové lanové centrum anebo největší tuzemské nadzemní bludiště.

Nepřehlédnutelnou dominantou parku je samotná sto let stará těžební věž, která je navíc chráněnou kulturní památkou. „Je to architektonický skvost, za který jsme získali řadu ocenění. Většina návštěvníků ale spíše ocení, že je z nejvyššího patra věže krásný výhled do okolí,“ láká ředitelka Alena Lubasová. Opravené prostory věže navíc slouží k různým společenských a kulturním akcím.

Zábavní park Permonium v Oslavanech

V Oslavanech nemají permoníky, ale rovnou permony

Na každém kroku provázejí návštěvníky typičtí důlní skřítci, kterým tu říkají permoni. „Nejsou větší než permoníci, ale víc zlobí, cokoliv se u nás děje nepatřičného, tak můžeme svést na permony.“ dodává se smíchem.

Permoni ale nejsou jedinými nadpřirozenými bytostmi, na které mohou návštěvníci Permonia narazit. Součástí těžní věže je i malá expozice oslavanských a hornických pověstí se šesti oběšenci a jednou zazděnou obětí. „Je to zazděná jeptiška, a kdo by se chtěl dozvědět více o jejím osudu, může si to přečíst tady na zdi spolu s ostatními příběhy,“ vysvětluje Alena Lubasová.

Do roka zpestří Permonium nová nadzemní stezka

V prvním roce existence Permonia do něj našlo cestu 8 500 návštěvníků, loni to bylo už 13 500 lidí. Letos tu plánují, že to dotáhnou až na 24 000. Mezi příchozími převažují rodiny s malými dětmi, mezi organizovanými skupinami je nejvíc dětí, kteří chodí na druhý stupeň základních škol.

Zábavní park Permonium v Oslavanech

Přestože v oslavanském Permoniu načínají teprve třetí návštěvnickou sezónu, už teď plánují jak novotou vonící areál ještě vylepšit. „Pro příští rok plánujeme vytvoření industriální stezky nad střechami celého tohoto bývalého brownfieldu, bude to určitě zajímavý pochoz ve výšce až 14 metrů,“ uzavírá ředitelka Alena Lubasová.

autor: hon
Spustit audio