Buřtguláš s červeným vínem Patrika Rozehnala je rychlý, krásně voní a má nádhernou barvu

Rychlovka, kterou můžete připravit, když se ozve nečekaná návštěva. Nebo to může být také rychlé jídlo na chalupě. Má nádhernou barvu. Mísí se v něm síla vývaru i červené víno a to správné koření. Stačí jen zabořit lžíci a ochutnat.

Ingredience
  • 6 buřtů (klidně i hovězí)
  • 3 velké cibule
  • 50 g uzené slaniny
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 200 ml červeného suchého vína
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 5 středně velkých brambor
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 velká hrst drhnuté majoránky
  • 1 lžička nasekaného libečku
  • 1 lžička octa
  • špetka mletého chilli

Postup

V hrnci na troše sádla nebo oleje orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když začne zlátnout, přihodíme na kostky nakrájenou cibuli.

Společně restujeme. Cibule musí také získat výraznou zlatavou barvu, pustit vodu a trochu zkaramelizovat.

Mezitím si připravíme buřty. Svlékneme je ze střívka, aby se k nim dostala chuť a z nich uvolnila i do výpeku. Nakrájíme je na větší kostky nebo kolečka a přidáme ke slanině a cibuli.

Až začnou okraje buřtů chytat zlatavé odstíny, přidáme kmín a pepř. Papriku přidáváme až na konec. Pak hrnec stáhneme z plotny, aby se paprika nepřipalovala. Během půl minutky hlídáme, mícháme, pak zalijeme směs červeným vínem. Na mírném plamenu necháme víno redukovat, až se téměř vyvaří.

Poté přilijeme připravený hovězí vývar. Do hrnce nastrouháme najemno dvě brambory, které pokrm zahustí, abychom nemuseli použít mouku. Necháme dusit 20 minut.

Potom přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme je doměkka.

Dochutíme třeným česnekem se solí, přidáme drhnutou majoránku a můžeme špetku chilli.

Abychom srazili případnou sladkost guláše, přidáme trošku převařeného octa. Podáváme s chlebem.

Patrik Rozehnal

Buřtguláš připravil na své chalupě. Pokrm se stal večeří pro přátele. Zmizel hned. Na své chalupě Patrik připravuje i další jídla, peče a nakládá výpěstky ze zahrady.

Využívá k tomu nejen moderní sporák s troubou, ale i původní kachlová kamna a sporák.

autoři: Patrik Rozehnal , djo