Bomba v Olomouci

9. prosinec 2019

Případ bombového vyděrače, který se odehrál v březnu roku 2003 v Olomouci. Pachatel v dopise adresovaném policii vyhrožoval bombovými útoky na různých místech města, pokud nezíská částku 10 milionů korun.

Aby dodal svým výhrůžkám vážnost, umístil jednu „vzorovou“ bombu na pilíř železničního mostu v Olomouci.

Peníze měly být vrtulníkem shozeny na pětadvaceti místech střední Moravy. Přestože tato podmínka byla splněna, nikdo si peníze nevyzvedl a přes veškeré úsilí bezpečnostních složek se pachatele nepodařilo vypátrat a případ byl odložen.

Po jedenácti letech, krátce před uplynutím promlčecí doby, se pachatel na policii přihlásil sám. K přiznání ho podle vlastních slov vedly výčitky svědomí. I když mohl dostat až dvanáctiletý nepodmíněný trest, soud mu nakonec uložil s přihlédnutím ke všem okolnostem šestileté vězení. V odvolacím řízení mu byl trest zmírněn na pět let za mřížemi.

Případ vychází ze skutečných událostí, pouze jména aktérů jsou smyšlená. Scénář pětidílné série Bomba v Olomouci napsal Jan Sulovský. V režii Tomáše Soldána účinkují Lukáš Červenka, Jiří Nebenführ, Jaroslav Krejčí, Josef Bartoň a Petr Kubes.

autor: Pavel Kozler
Spustit audio