Bolí Vás záda? Možná máte nemoc z povolání

30. říjen 2019 16:16
bolest zad, páteř

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí už přes rok leží návrh, aby se poškození páteře z fyzicky náročné práce dostalo na seznam nemocí z povolání. Zatím se s ním nic neděje.

Na seznamu nemocí z povolání by podle lékařů mělo přibýt onemocnění bederní páteře, jenže to vypadá, že ani v blízké době to tak nebude. Návrh, aby se poškození páteře z fyzicky náročné práce dostalo na seznam nemocí z povolání, leží spolu s odborným lékařským stanoviskem na ministerstvu práce a sociálních věcí už přes rok. Naše redaktorka Janetta Roubková zjišťovala, proč se s ním nic neděje.

Jednou z uznaných nemocí z povolání, kterých v posledních letech přibývá, jsou alergie na chemické látky. Onemocnění pohybové soustavy jsou ale stále nejčastějším postižením, které může způsobit zaměstnání. Lékaři se proto už řadu let snaží prosadit, aby mezi ně přibylo poškození bederní páteře. Předseda Společnosti pracovního lékařství Milan Tuček k tomu řekl, že jsou to onemocnění, která jsou způsobena přetěžováním meziobratlových plotének. Podle něj je tato situace po odborné stránce dobře zdůvodněná a byla podpořená i grantem Ministerstva zdravotnictví, proto ho samotného překvapuje, že je možné takovou věc zdržovat.

Samo Ministerstvo zdravotnictví se hájí tím, že potřebné dokumenty před víc než rokem předalo ministerstvu práce a sociálních věcí k legislativnímu procesu. Ministerstvo ho ale pozastavilo a podle vyjádření jeho mluvčí Kristýny Křupkové „v současné době není zvažován ani připravován žádný návrh aktualizace seznamu nemocí z povolání."

Sněmovní sociální výbor nedávno vyzval Ministerstvo práce a sociálních věcí k dokončení legislativního procesu. Ministerstvo práce ale tvrdí, že změny blokují zástupci zaměstnavatelů. K tomu mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková uvedla, že v návrhu chybí vyhodnocení praktických i ekonomických dopadů, které by rozšíření seznamu mělo na zaměstnavatele. Jako problematický taky Svaz vidí proces, v průběhu kterého se má prokázat, jestli je bolest bederní páteře opravdu způsobena jeho povoláním.

Podle pracovní lékařky Daniely Pelclové jsou ale podmínky uznání poškození bederní páteře jako nemoci z povolání poměrně přísné: "…rok v pracovní neschopnosti a taky tři roky v těžké fyzické námaze, to znamená, že toto mohou splnit na základě toho grantu třeba zdravotní sestry, které obrací a zvedají pacienty, mohou to být lidé ve stavebnictví…" Ročně by se tak mohlo jednat o zhruba třicet lidí.

Vloni lékaři evidovali skoro 1300 nemocí z povolání. Do budoucna by k nim podle odborníků měly přibýt i některé typy rakoviny způsobené prací na směny.

Spustit audio