Bílý Kostel nad Nisou slaví 660 let od svého založení

16. červen 2012

Bílý Kostel nad Nisou na Liberecku žije ve znamení oslav úctyhodných narozenin, je mu právě 660 let. Jak se žilo a žije v obci, kde se v sobotu zpívá, tancuje a taky hraje mistrovský fotbal, zjišťovala redaktorka Ivana Bernáthová.

Na území Bílého Kostela žil v 8. a 9. století slovanský kmen Milčinů, ve 13. století pozvali čeští Přemyslovci do kraje německé osadníky, kteří v obci postavili kostel. Úřední název obce pak zněl Alba Ecclesia, pak Heinrichsdorf a Weisskirchen.

Pan Jiří Mareček do vesnice přišel s rodiči jako pětiletý v roce 1945, kdy z ní bylo vysídleno německé obyvatelstvo: "Táta byl četník a říká, ve Václavicích chytil kluk drát a zejtra má pohřeb, běda ti!" Vzpomíná Jiří Mareček na tatínkova důrazná varování, která měla opodstatnění, všude byly nebezpečné pozůstatky války. Některé německé rodiny vysídlené nebyly, pan Jiří sice německy neuměl, ale bavili se spolu.

Bílý Kostel si zažil hodně hrůzy před dvěma lety, katastrofální povodně zničily řadu domů, některé obyvatele dokonce evakuovali ze zatopených domů pomocí vrtulníků. Po dvou letech lze podle paní Jaroslavy Marečkové konstatovat, že zásadní obnovu má vesnice za sebou: "Teďka už je to krásný, máme nový mosty, máme tady babky dobrou partu. Žije se tady dobře, protože se tak nějak vesnice schází."

Jen těch hospůdek by mělo být víc, krčí rameny Pan Mareček, který připomíná, že jich bylo v Bílém Kostele až 17. Podle starosty Jiřího Formánka se sdružení nezávislých občanů Bílého Kostela si může pan Mareček místo desítek hospůdek užít spoustu hudby, tanců i špičkového fotbalu: "Na místním fotbalovém hřiši, které se bude otvírat po povodních, se mistr ligy Slovan Liberec utká s našimi mistry Bílého kostela nad Nisou. Moc si toho vážíme."

Spustit audio