Bažanty mají v ložnici. Před jarním sečením luk hlídají stovky bažantíků ve dne v noci

25. květen 2024

Jarní sečení luk je pohromou pro drobnou zvěř, třeba pro srnčátka a malé zajíce. Bažantí slepička nemá šanci zachránit své hnízdo, protože žací lišta nemá slitování a ani řidič žacího stroje nevidí do vysoké trávy včas, aby stroj zastavil.

Někdy zůstanou po takovém střetu jenom vajíčka a myslivci je sbírají a snaží se z nich v umělých líhních něco zachránit a vychovat. Umělý chov bažantů složený z několika hejnek, kde je kohoutek a několik slepiček, založil myslivec Pavel Brillant ve Staré Bělé u Ostravy a všechna jejich jarní vajíčka nosí do staré umělé líhně k myslivci Stanislavu Matějovi do Oprechtic u Paskova, to je na Frýdeckomístecku.

A my jsem se vypravili na návštěvu přímo do ložnice Stanislava Matěje, který má u postele dvě líhně a pípání čerstvě narozených maličkých bažantíčků hlídá ve dne v noci. Sám říká, že když zapíská, tak mu ještě nevylíhlí bažantí drobotina odpovídá z vajíček pískáním.

S líhnutím je někdy třeba pomoct

Když se líhnou, skořápka je naťuknutá, tak na ně trochu dává pozor, protože i příroda bývá krutá a někteří jedinci svůj příchod na tento svět nemají jednoduchý.

„Ve vajíčku je blána a ta občas spadne dolů, nevím proč, a tak tam ten maličký nemá prostor, nemůže chodit dokola, aby se mohl bez pomoci proklovat ven. Někteří tak uhynou, některým se dá pomoci,“ říká Stanislav Matěj. Jeho kolega Pavel Brillant pak vylíhlé bažanty dává do voliéry pod elektrickou kvočnu, kde dorostou. Když mají šest měsíců, tak je vypouštějí v okolí svých mysliveckých honiteb do přírody.

„Má to smysl, protože už jsme v přírodě potkali tmavé slepičky z našeho chovu i s malými, takže se slepičky z umělé líhně ujaly.“ dodává myslivec Pavel Brillant.

Bažanti tenebros i český bezobojkový bažant jsou už k vidění v okolí Staré Bělé u Ostravy, Proskovic a Krmelína. Pokud je potkáte a rozpoznáte od těch ostatních divokých bažantů, pak jste uviděli umělý odchov, tedy výsledek práce mysliveckých nadšenců Stanislava Matěje a Pavla Brillanta.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio