Autorovi Ještědu by bylo 90 let. Liberec si připomíná narozeniny architekta Karla Hubáčka

23. únor 2014

Liberec si dnes připomíná nedožité 90. narozeniny autora horského hotelu s vysílačem na Ještědu Karla Hubáčka. Slavný architekt, který zemřel před třemi lety, získal za technické řešení této unikátní stavby prestižní Perretovu cenu.

Ocenění získal v roce 1969 od Mezinárodní unie architektů, zatím jako jediný Čech. Převzít osobně si ho ale nemohl.

„Předseda svazu architektů byl Gočár, měl tam s ním odjet. Hubáček si dal dokonce šít něco na sebe, nakonec ale nejeli,“ vzpomíná autor návrhu interiérů Otakar Binar.

Ještěd oslavil 40 let, stal se národní kulturní památkou a lidé ho zvolili českou stavbou století.Stavba realizovaná v letech 1966 až 1973 má tvar rotačního hyperboloidu a odborníci ji oceňují zejména pro dokonalé propojení moderní architektury s okolním prostředím.


Horský hotel Ještěd
- postavený v letech 1966 až 1973
- vysoký téměř 100 metrů
- stavba má kruhový půdorys o průměru 33 metrů
- od roku 1998 je stavba kulturní památkou České republiky, od roku 2006 národní kulturní památkou
- od roku 2007 je na seznamu českých památek navržených na zápis do UNESCO

„Jednoduše představuje navýšení hory. Jak Karel Hubáček sám řekl, když se na Ještěd koukal a přemýšlel, jakým způsobem věž řešit na takhle exponovaném místě, tak pokračování hory se mu zdálo jako dobré řešení,“ říká teoretička architektury Eva Novotná.

Sám Hubáček se v hlasování o nejvýznamnější osobnost české architektury minulého století umístil na čtvrtém místě, do elitní desítky se přitom dostal jako jediný tehdy žijící architekt. Za druhý vrchol jeho tvorby je možné považovat budovu s koncertní síní v Teplicích.

„Karel Hubáček nepostavil těch objektů mnoho, ale každý z nich se stal takovým symbolem, tím, ke kterému se převážně architekti potom obraceli, ať to byla vyrovnávací vodárenská věž v Praze na Děvíně nebo ať to byla meteorologická věž, která stojí v Libuši, když připomenu jenom t pražské stavby,“ řekla Radomíra Sedláková z katedry architektury Stavební fakulty ČVUT.

Vysílač Ještěd
Spustit audio