Autonomní vozítka nebo čištění vody pomocí nanomateriálů. Ohlédnutí za Dnem otevřených dveří v CXI na liberecké univerzitě

3. červen 2023 09:23

Liberecké univerzitní centrum CXI, tedy Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace, otevřelo na začátku června své dveře zájemcům o technologie a výzkum. Návštěvníci se mohli setkat s odborníky z výzkumných týmů, kteří se věnují třeba robotice, 3D tisku, nanomateriálům nebo čištění vody. Nahlédnout mohli i do běžně nepřístupných laboratoří a podívat se vědcům pod ruce.

„Jsou tři základní směry, které děláme. První jsou nanomateriály a jejich aplikace v přírodních vědách. Druhá oblast této problematiky – vědy vedoucí k medicinálním aplikacím, k aplikacím výroby léčiv. Druhý směr je trochu klasická strojařina spojená s mechatronikou, trochu s IT. Třetí směr je IT, zpracování dat. Je to zase spojeno se strojařinou, to znamená nějaká autonomní vozítka,“ vysvětlil ředitel Centra CXI Miroslav Černík s tím, že se zabývají hlavně samořiditelnými vozítky do technických provozů.

Univerzitní výzkumníky také čeká společný projekt s libereckou zoologickou zahradou. „Bude to čištění vod ze slonice. A vůbec nakládání s vodou v zoologické zahradě pomocí nějakých mokřadních systémů, jsou tam nějaké nanofiltry,“ nastínil Miroslav Černík. Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace Technické univerzity v Liberci letos vkročil do jedenáctého roku své existence.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související