Atria se zahradou i atrakce. V Semilech bude netradiční mateřská škola

17. únor 2016

Na severu Čech jsou stále města, kde je nedostatek míst v mateřských školách. Rodiče často musejí dávat děti do soukromých mateřinek. I proto se školky opět začaly stavět a přestavovat. Některé z nich mají střechy se zelenou trávou, prosklené výhledy, atria a zahrady se spoustou herních prvků.

Netradiční mateřskou školkou je například MŠ pod Vartou v Semilech, kde má vzniknout waldorfská třída. Mateřská škola se bude přestavovat podle návrhu Marka Topiče, který zvítězil ve výběrovém řízení. „Jedna ze základních idejí byla mít v každé školce takové atrium, kde se nachází nějaká zahrádka, kde by mohla probíhat škola hrou,“ vysvětluje Marek Topič.

Do soutěže přišel taky návrh v japonském stylu. „Ten představuje jakési generování kostek, které obsahují jednotlivé třídy a provozy, které mezi sebou vytváří atria, ať už uzavřené, nebo polootevřené do zahrady,“ říká architekt Jan Šébka. Projekt s atrii v japonském stylu architekta Petra Stolína si vybrala Mateřská škola v libereckých Vratislavicích.

Spustit audio