Armáda cínových vojáčků obsadila do konce prázdnin Sloup v Čechách

19. červenec 2015

Na pět tisíc cínových vojáků, od římských legií až po bojovníky druhé světové války, najdete ve sbírce pana Zdeňka Klementa z Teplic. Jde o jednu z největších sbírek u nás. Ve Sloupu v Čechách na Českolipsku teď můžete vidět část této sbírky – patnáct set do detailů propracovaných figurek z cínu.

Vystavené cínové figurky zabírají svým rozsahem celou historii. „Sbírám je od patnácti let,“ vzpomíná Zdeněk Klement. „Pravdou je, že nejdřív byly známky a pak jsem viděl kinder vajíčko, ve kterém byly figurky. To bylo v osmdesátých letech. První byl samuraj, který mě ale vůbec nezajímal."

Postavičky z kovu sbírá bezmála čtyřicet let. Mezi ty nejmenší patří figurky vysoké osmnáct milimetrů a široké jen jeden milimetr. V některých vitrínách jsou figurky nenabarvené a ploché. S nimi si většina čtyřicátníků a starších kdysi hrála. Staré historické cínové vojáky ale na výstavě nehledejte.

cínoví vojáci

„Všechny figurky jsou nové. Čím jsou dokonalejší, tím je to lepší," chlubí se Zdeněk Klement. Za sklem je třeba římský legionář z Dácké války, který je tak dokonalý, že to vypadá jako by byl z plastu. Na štítu jsou vidět i drobné nýty a plášť má i skvěle udělané detaily.

Figurky jsou plné detailů bez ohledu na velikost. Anglický král má precizně vyvedené lilie a lva na oděvu. Pro sběratele se figurky malují ručně a Zdeněk Klement doplňuje: „Ten odlitek stojí kolem osmdesáti eur. Pak se to musí dobře namalovat. Dobrý malíř si řekne, když je to hodně dobře namalované, třikrát čtyřikrát tolik než stojí ta samotná figurka. Já kvůli tomu chodím do práce,“ dodává s úsměvem."

sbírka cínových vojáčků

Zhruba patnáct set cínových vojáčků je k vidění do konce prázdnin

Spustit audio