Architekti Mjölk mají velké plány s libereckým Lesním koupalištěm

Na zapísknutí libereckého primátora Jaroslava Zámečníka se ti nejodvážnější otužilci včera vrhli do vody a zahájili tak sezónu Lesního koupaliště.

Sportovní a rekreační areál v Liberci nedaleko Lidových sadů má nového provozovatele – spolek Lesní koupaliště, který tvoří známí liberečtí architekti z kanceláře Mjölk.

Od roku 2007 bylo koupaliště kvůli špatnému technickému stavu uzavřené a přes deset let mohla liberecká veřejnost sledovat jeho postupné chátrání a zarůstání náletovými dřevinami, které vyvrcholilo rozpadem bazénové vany a požárem budovy zázemí. V roce 2018 Lesní koupaliště město zrekonstruovalo a znovuotevřelo. A od letošního jara má nového provozovatele, spolek Lesní koupaliště.

První koupání při zahájení sezóny

Podle Jana Vondráka a Jana Macha, kteří jsou jednak zakládajícími členy architektonického sdružení Mjölk a jednak hybateli spolku Lesní koupaliště, je vize prostá: Vrátit na toto okouzlující místo uprostřed lesa život a vtisknout mu ducha bezstarostnosti a letních radovánek tak, jak jím oplývalo kdysi.

Architekti chtějí postupně zvelebovat celý areál, aby bylo možné plně využít jeho potenciál. V prvním roce plánují obnovit provoz stánku s občerstvením, zajistit funkční toalety a sprchy, začít s budováním venkovních cvičebních pomůcek a umístit do areálu veřejnou saunu či nový mobiliář.

Postupně v závislosti na finančních možnostech a případných dotačních titulech při podpoře města by provozovatelé koupaliště rádi na betonovém soklu v místě kdysi vyhořelého zázemí vybudovali novou plovárnu, která bude poskytovat komfortnější zázemí.

Architekti chtějí vrátit na Lesní koupaliště život

Historicky je projekt Lesního koupaliště dílem německého spolku „Waldbad in Ruppersdorf“.  Podle dostupných zdrojů se stavělo mezi roky 1937 až 1940. Během války užívaly areál ke cvičení vojenské jednotky, ale zároveň fungoval jako místo pro běžnou rekreaci. Po válce pak byly zahájeny stavební práce na dokončení areálu. V roce 2010 shořelá budova byla postavena až o dvacet let později. Areál byl déle než deset let uzavřen až do roku 2018.

autor: David Hamr
Spustit audio

Související