Archeologové našli pod továrnou na Valdštejnsku vesnici z doby kamenné

17. červen 2015

Vesnici z mladší doby kamenné objevili na Valdštejnsku u Turnova na Semilsku archeologové z Muzea Českého ráje. Na pozemku má brzy začít stavět další halu výrobce svítidel. Dřív než na místo vjedou bagry, snaží se archeologové zachránit, co se dá. Jan Prostředník a Pavla Mašková začali tento týden vynášet z vykopaných jam první nálezy, části opracovaných pravěkých nástrojů.

„Jedná se o takzvanou štípanou industrii, typ nástrojů, které lidé používali. Z jádra kamene odštěpovali jinými nástroji čepelky například na nože, nebo z nich dělali šipky do šípů používaných k lovu zvěře,“ říká Pavla Mašková.

Podle Jana Prostředníka archeologové tušili, že na Valdštejnsku zajímavé nálezy budou. Už ve 14. století tam byla středověká vesnice.

„U ní bylo v mladší době kamenné jezero a na jeho břehu jsme správně očekávali, že najdeme kulová obydlí charakteristická pro tuto dobu. Našli jsme i jámy, kde těžili naši předci hlínu, kterou používali nejen na výrobu keramiky, ale také jako izolační materiál na výmazy stěn domů,“ popisuje.

„Myslím si, že najdeme i keramické pece, zásobní jámy, takzvaná sila, a když budeme mít štěstí, najdeme i vsádky do pecí a v zásobních jámách i třeba zbytky obilí, které bychom pak mohli určit a zjistit, čím se lidé tehdy živili,“ dodává Prostředník.

Výzkum na Valdštejnsku u Turnova potrvá měsíc, všechny nálezy archeologové zakonzervují a později také zrestaurují.

Obrysy domů z mladší doby kamenné
autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio