Africký mor prasat se přibližuje k českým hranicím. Veterináři v Libereckém kraji chystají opatření

5. říjen 2021 14:48

Africký mor prasat se z Polska a Německa nebezpečně blíží k českým hranicím. Nakažené kusy už tam našli i jižně pod dálnicí A4, která dosud pro divočáky tvořila přirozenou překážku. Liberecký kraj proto svolal nákazovou komisi a poradu myslivců a starostů.

Riziko zavlečení vysoce nakažlivé nemoci řeší odborníci i na celostátní úrovni. Ministerstvo zemědělství oznámilo, že při zavlečení afrického moru požádá o pomoc policii.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí. Musejí se usmrtit, protože vakcína neexistuje. V Polsku a Německu se už nákaza objevila i u prasete domácího. Navíc podle ředitele Krajské veterinární správy v Liberci Romana Šebesty se nakažené kusy zvěře objevují stále blíž české hranici. „To nebezpečí se zvýšilo, protože v Německu se v polovině září našla tři pozitivní prasata pod dálnicí A4, která dosud tvořila ve vztahu k České republice bariéru,“ upřesnil.

Morová nákaza prasat je nebezpečná tím, že se onemocnění může přenést nejen z divokého prasete na divoké prase, ale také na domácí prasata. Jsou tak ohrožené i chovy prasat na celém území kraje. To by podle Romana Šebesty znamenalo velké ekonomické dopady na celou sféru obchodování s domácími prasaty a s výrobky z nich, a to nejen pro celý kraj, ale i pro celou Českou republiku.

Ohrožené oblasti

V Libereckém kraji je africkým morem prasat ohrožený zejména Frýdlantský výběžek. Prasata totiž migrují z Polska, přecházejí zejména v okolí Dětřichova, Višňové, Heřmanic, Habartic a Jindřichovic pod Smrkem až k Novému Městu pod Smrkem. Už v listopadu 2020 veterinární správa nařídila intenzivní odlov divočáků podél hranice v oblasti od Šluknovského výběžku přes Frýdlantský až k Harrachovu. Vyhlásila i motivační program: Myslivci za ulovené zvíře dostanou 2 000 korun a za uhynulé 3000.

Od roku 2020 se podle ředitele správy podařilo odlovit zhruba 2 000 divočáků a dalších 50 objevili myslivci uhynulých. Nákazu u žádného ze zvířat laboratoře neodhalily.

Pokud by se africký mor prasat do Česka dostal, ministerstvo zemědělství požádá o spolupráci policii. Policisté už v roce 2017 pomáhali s odlovem prasat na Zlínsku. Tehdy se nemoc u dvou uhynulých divočáků potvrdila poblíž areálu zlínské Krajské nemocnice Tomáše Bati. Nemoc se tehdy podařilo vymýtit.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související