80 let od začátku II. světové války. O svých osudech dnes v Liberci promluví takzvané Wintonovy děti

24. září 2019 09:39

Lidé v Liberci si dnes připomenou osobnost Sira Nicholase Wintona a 669 dětí, které zachránil před holocaustem na začátku II. světové války.

Vlaky naděje k poctě Sira Nicholase Wintona

V libereckém kostele sv. Antonína Velikého začne v 19:00 hodin komponovaný pořad Vlaky naděje. Své životní příběhy zde budou vyprávět takzvané Wintonovy děti, dnes už senioři, které na začátku druhé světové války odvezl z tehdejšího Československa po železnici do Velké Británie Nicholas Winton. Právě jeho připomíná pásmo hudby a mluveného slova nazvané příznačně „Vlaky naděje.“

Čestným hostem bude dcera Nicholase Wintona – Barbara a pozvání přijaly také některé z Wintonových dětí, mezi nimi i téměř devadesátiletá Milena Beines nebo Zuzana Marešová. Obě během večera odvypráví část svého životního příběhu.

Osudy dalších vybraných dětí zachráněných před nacisty přednesou studenti Technické univerzity v Liberci. Program doplní také pěvecké sbory The Bohemian Choir, Aurea Rosa a zazpívají i děti ze Základní školy ve Světlé pod Ještědem a z liberecké Základní školy Aloisina Výšina.

Původní nápad připomenout čin Nicholase Wintona přišel od Christophera Muffeta, který jako rodilý mluvčí vyučuje angličtinu na Technické univerzitě v Liberci. Jeho maminka byla totiž jedním z 1,5 milionu britských dětí, které byly v roce 1939 z rozhodnutí anglické královny evakuovány z nálety ohrožených měst do bezpečí anglického venkova.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související