Osobnosti československých dějin na Vernisáži Venduly Chalánkové v Liberci

23. září 2019

Komiksy, koláže, ale i velkoformátové portréty a animace – to všechno v barevné i výtvarné zkratce. Výstava současné umělkyně Venduly Chalánkové je nově k vidění v Liberci.

Liberecká Oblastní galerie přestavuje tvorbu brněnské umělkyně Venduly Chalánkové výstavou s dvojsmyslným názvem Vernisáž. Narážkou na stejně pojmenovanou divadelní hru upozorňuje i na jedno z témat vystavených papírových koláží a akvarelových obrazů, kterým je osobnost Václava Havla.

Na autorských ilustracích lze ovšem najít i další osobnosti českých dějin, například T. G. Masaryka. Ty podle autorky vznikaly pro knihu s názvem Střední Evropa je jako pták s očima vzadu. „Byla to pro mě velká výzva, protože její autor Jacques Rupnik dělal tehdy po revoluci poradce prezidentu Václavu Havlovi,“ dodává autorka Vendula Chalánková.

Vernisáž Venduly Chalánkové v Liberci

Portrét Václava Havla se symboly přelomových událostí roku 1989 je v zásadě složen ze dvou obdélníků v barvách československé trikolory. „Čistými geometrickými tvary a plochami se snažím docílit konkrétní podoby,“ vysvětluje umělkyně.

Práce Venduly Chalánkové budou v Oblastní galerii v Liberci k vidění do konce letošního roku.

Vendula Chalánková studovala v letech 1999 – 2006 Fakultu výtvarných umění v Brně, ateliér environment Vladimíra Merty a Mariána Pally. V roce 2001 podnikla stáž v intermediální škole Milana Knížáka na AVU v Praze a o 3 roky později v ateliéru intermedia Václava Stratila na FaVU v Brně. O rok později absolvovala ještě stáž na Facultad de Bellas Artes de Cuenca ve Španělsku. Je držitelkou několika ocenění, z nichž nejdůležitější je Zlatá stuha za knihu O červené karkulce, za výtvarnou část knihy pro začínající čtenáře za rok 2009, nominace na výroční cenu Muriel v roce 2015; kniha Proč nejsi jak chlapi v práci, vole? byla nominovaná v kategorii nejlepší původní scénář, a roku 2016 přišla nominace v Czech Grand Design.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Oblastní galerie Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka