Zpěvačka Yvetta Simonová a herec Josef Dvořák jsou Na větvi s Halinou

11. březen 2019

Stálice české populární hudby Yvetta Simonová a herec a divadelní ředitel Josef Dvořák byli hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou v pondělí 11. března po 18. hodině. Jde o přenos z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů.

Yvetta Simonová, stálice české populární hudby, začala zpívat jako operetní a muzikálová zpěvačka v bratislavské operetě a posléze i v Hudebním divadle v Karlíně. Teprve později se z ní stala zpěvačka populárních písní.

Zpěvačka u příležitosti svých devadesátin, které připadly na 4. listopadu, obdržela výroční cenu vydavatelství Supraphon. Podobnou cenu udělilo vydavatelství, Yvetta Simonová se tak stala legendou Supraphonu.

Yvetta Simonová

U Supraphonu Simonová natočila přes 500 skladeb. Před několika lety jí vyšlo CD Zlatá kolekce obsahující 73 nahrávek. Nejstarší z nich, duet s Richardem Adamem Příběh naší lásky, pochází z roku 1956.

Yvetta Simonová, která proslula jako sólistka i v duetech s Milanem Chladilem, začínala jako herečka na bratislavské Malé scéně. Působila postupně s orchestry Jiřího Procházky, Zdeňka Bartáka a Karla Vlacha. Jako zpěvačka a herečka vystupovala v Divadle Na Fidlovačce a v Hudebním divadle Karlín.

Podle svých slov se „musela životem prozpívat"

V roce 2010 obdržela dodatečně Českého slavíka za rok 1962, kdy v tehdy ještě nedělené kategorii zpěváků a zpěvaček skončila druhá za Waldemarem Matuškou.

„Jsem ve znamení štíra, ti se pomalu plazí, ale dlouho vydrží. Vždyť já jsem zažila pohřeb Masaryka, viděla jsem, jak ho na lafetě vezou z Prahy do Lán," usmívá se slavná umělkyně.

Yvetta Simonová se stala také v roce 2011 vítězkou 16. ročníku soutěže Šarmantní osobnost roku.

Josef Dvořák

Herec a divadelní ředitel Josef Dvořák začínal v ochotnickém divadle v Kadani, odkud se díky citlivému divadelníkovi Pavlu Fialovi dostal do ústeckého Kladivadla, kde slavil první úspěchy. V roce 1972 vstoupil do pražského Semaforu, kde patřil v letech 1972 - 1990 k předním členům souboru. Už v Semaforu se kolem výrazného komika formovala skupina herců, z nichž v roce 1990 vznikla Divadelní společnost Josefa Dvořáka.

Divadelní společnost Josefa Dvořáka má za dobu svého působení na kontě stovky představení na mnoha místech naší vlasti. Tituly S Pydlou v zádech, Lakomec, Spaste duše Revizor, Pepino, Lucerna aneb Boj o Lípu a Čochtan vypravuje získaly publikum - stejně jako herecké výkony Josefa Dvořáka.

Josef Dvořák

Snaha této nevelké divadelní party je přímočará: programově se snaží o divácky přitažlivé autorské divadlo, v němž je osou každého představení jeho principál. Protože je to komik, ladění celku je jasné. Protože je o humor v našich krajích nouze, pak je toto ladění také vzácné.

Josef Dvořák hrával vodníky, propůjčil hlas Maxipsu Fíkovi, jako kuchař Svatopluk byl na rozpacích v prvním českém seriálu založeném na principu kinoautomatu. Jeho nezaměnitelný komediální talent mu vynesl ohromnou popularitu a 800 rolí před kamerou.

„Původně mě zajímala auta a fotbal. Ale k divadlu jsem šel kvůli holkám,“ směje se herec Josef Dvořák, který příští měsíc oslaví 77. narozeniny.

Halina Pawlowská

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad. Vstupenky budou k dispozici na místě.

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související