Znovuotevření mostu přes Jizeru v Železném Brodě na Jablonecku vítají řidiči i chodci

19. říjen 2015

Obyvatelé Železného Brodu na Jablonecku se dočkali znovuotevření mostu přes řeku Jizeru. Byl zavřený od února. Léta byl v havarijním stavu, a tak ho kvůli kompletní rekonstrukci museli silničáři úplně uzavřít. Pod mostem nedaleko jezu vyrostla náhradní lávka, tu teď začnou silničáři rozebírat.

Na dotaz, co říkají obyvatelé Železného Brodu na znovuotevření hlavního mostu přes Jizeru, odpovídají všichni podobně, jednoznačně pozitivně: „Hurá, konečně jsme se dočkali!“

Rád je i František Šilhán, který používá most několikrát denně. Jeho uzavírka mu tedy dost komplikovala život. Složité to měly i děti, prodloužily se jim cesty do školy, nebo třeba k doktorovi.

Kompletní rekonstrukce mostu patřila k jedné z největších stavebních prací v Železném Brodu, obyvatelé se uzavírky hlavní spojnice mezi pravým a levým břehem Jizery báli, téma prostoupilo v zimě nejen jednání zastupitelstva, ale třeba také rozhovory v místní cukrárně.

Železný Brod - nově zrekonstruovaný most

Rekonstrukce mostu komplikovala také bezpečnost ve městě, na provizorní lávku totiž nemohla nákladní auta, čili například ani hasiči, vysvětlil se začátkem uzavírky nezávislý starosta František Lufinka: „Když bude hořet na levém břehu, tak je potřeba, aby dojížděli Semiláci, a když na pravém, tak Jablonečáci.“

Uzavírka se i přes velké obavy místních nakonec obešla bez větších komplikací, práce se stihly v termínu.

Pro nákladní auta platí ještě do konce října značené objízdné trasy, a to kvůli stále probíhajícím drobným pracím vedle mostu a u koryta řeky.

autor: sas
Spustit audio