Zimní sezóna v Jizerských horách byla slabá i pro provozovatele běžeckých stop

17. březen 2014

Letošní zimní sezóna v Jizerských horách byla jedna z nejslabších za poslední roky. Tak málo sněhu pamatují lyžaři a provozovatelé běžeckých tras naposledy v roce 2007. Stejně jako tehdy dorazilo i letos do hor málo běžkařů. Na jizerskou magistrálu se tak vybralo mnohem méně peněz z příspěvků. Nálepky a odznáčky si oproti loňsku koupila třetina lyžařů.

Běžkařka Hanka Novotná z Liberce hodnotí letošní zimní sezónu hodnotí s ironickým úsměvem.

„Tady v Jizerských horách nebyla víceméně příležitost k ježdění, takže jsme byli lyžovat pouze dva dny. A čekali jsme a doufali, že na jaře, nebo už v lednu, v únoru, se situace trošku zlepší, ale bohužel to bylo ještě horší,“ říká.

Letošní zima zklamala nejen lyžaře, ale i provozovatele Jizerské magistrály v čele s ředitelkou Janou Lhotovou.

„Počasí nám moc nepřálo. Co se týká výběru příspěvků, loni jsme od lyžařů přímo na magistrále vybrali téměř 300 tisíc korun, letos to byla třetina,“ informuje.

Nálepky a odznáčky jako dobrovolný příspěvek na úpravu stop se navíc letos vybíraly mnohem méně dnů než obvykle.

„Loni to byly celkem asi dva měsíce, nějakých deset víkendových prodejů přímo v terénu. Letos to byly asi čtyři víkendy, kdy se to relativně dalo,“ konstatuje Lhotská. Letos tak nepřibude žádná nová technika, vybralo se na málo peněz.

„Díky loňské zimě, která byla úspěšná a lidé nám opravdu ochotně přispívali, jsme koupili novou rolbu, protože jsme ji z poloviny zaplatili z veřejné sbírky. A víme, že letos to nepůjde,“ dodává Jana Lhotská.

Všichni proto doufají, že příští zima bude už ta opravdová, severočeská, s horami sněhu a spoustou mrazivých dnů.

autor: sas
Spustit audio