Zima se pomalu loučí, na horách si ale pořád dobře zalyžujete

4. březen 2011

Zima se pomalu loučí, v některých zimních střediscích v Ústeckém a Libereckém kraji ale stále panují dobré lyžařské podmínky. Je to dáno nízkými nočními teplotami a umělým sněhem. Milovníky zimních sportů tak čeká na horách doslova „alpská idyla".

Na sjezdovkách leží dostatek technického i přírodního sněhu a i když přes den panuje slunečné a teplé počasí, v noci teploty klesají pod nulu a umožňují tak provozovatelům sjezdové svahy dosněžit a ideálně upravit.

Ski areál Boží Dar – Neklid hlásí perfektní podmínky – na sedmi kilometrech sjezdovek tam leží padesát centimetrů technického sněhu. Skvělé lyžování nabízí také Klínovec, kde leží na svazích metr zmrzlého sněhu. Na teplickém Bouřňáku jsou v provozu sjezdovky Hrobská, Slalomák, sjezdovka číslo tři a dětské vleky v údolíčku. Na ústecké Telnici leží na svazích padesát centimetrů technického sněhu a v provozu je celý areál. Tuto sobotu se tam navíc můžete zúčastnit tradičních závodů – veřejný lyžařský závod v obřím slalomu Telnický rohlík odstartuje v sobotu v deset hodin.

Na Ještědu jsou v provozu všechna přepravní zařízení a lyžaři tu mají k dispozici přes devět kilometrů sjezdovek . Stále dobře si zalyžujete v rodinném ski areálu na Javorníku. Jizerské hory se v těchto dnech proměnily v takové malé Alpy Libereckého kraje. V plném provozu jsou centra na Tanvaldském špičáku, na hrabětickém Severáku i v Bedřichově. Skvělé podmínky hlásí také sjezdovka a snowpark v Rejdicích u Kořenova a na parádní lyžovačku se můžete těšit i v Harrachově na Čertově hoře a Rýžovišti a v Rokytnici.

Krásný víkend jistě čeká i na milovníky běžeckého lyžování. Na Jizerské magistrále je upravena převážná většina nástupních míst a stopy jsou tvrdé a zmrzlé. 2,5 kilometru dlouhý okruh je upraven i v libereckém Vesci a s běžkami se můžete vypravit i do Harrachova, kde je v dobrém stavu oblíbené kolečko.

autoři: mnk , Jan Beneš
Spustit audio