Zima bez sněhu běžkaře v Jizerkách příští zimu nezaskočí. Bedřichov chce zasněžovat

8. září 2016

Část běžeckých stop na Jizerské magistrále se bude při mírné zimě zasněžovat. Začít by se s tím mělo od sezony 2017/2018. Nápad se zrodil během letošní Jizerské 50, kdy byl nedostatek přírodního sněhu a lyžaři mohli závod absolvovat jen díky kolečku z technické pokrývky.

Technický sníh by měla děla a sprchy stříkat na zhruba dvou a půl kilometrové trase od nástupu na Jizerskou magistrálu na stadionu Bedřichově směrem výš do hor.

„Vysokotlaké potrubí se natáhne po cestě, která je úvodní částí Jizerské padesátky – výstup od bedřichovského stadionu směrem k Šámalově chatě,“ popisuje návrh studie bedřichovský starosta Petr Holub z hnutí Bedřichov – Náš domov. „Na několika místech se umístí stanice pro zasněžovací zařízení,“ dodává Holub.

Nápad na zasněžování dostal státní podporu. Finanční pomoc slibují i okolní obce a kraj, se zasněžováním by se zřejmě mělo začít v sezoně 2017/2018. Zasněžování by přivítali i pořadatelé Jizerské padesátky. „Nám to pomůže, ale největší přínos to bude pro obec Bedřichov, které se pak prodlouží zimní sezóna,“ říká Petr Lešek z organizačního týmu Jizerské 50.

Jizerskou magistrálu navštíví v zimní sezoně kolem půl milionu běžkařů. V další sezoně, tedy 2018/2019 by mělo na stadionu v Bedřichově vyrůst také lepší zázemí pro běžkaře – šatny, občerstvení, kryté prostory pro dětské závodní oddíly.

autor: sas
Spustit audio