Zemřela Helena Štáchová, ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka i dabérka Lízy Simpsonové

22. březen 2017

Ve věku 72 let zemřela v noci na středu loutkoherečka, scenáristka, režisérka, dabérka, interpretka Máničky, Bábinky i postavy Lízy Simpsonové a od roku 1996 ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová. Zemřela doma, uprostřed své rodiny. ČTK to oznámila její dcera Denisa Kirschnerová.

„Navzdory dlouhému boji s těžkou nemocí se maminka do poslední chvíle věnovala divadlu, kterému zasvětila svůj profesní i osobní život. Budeme se snažit, aby naše dřevěná rodinka žila dál svůj divadelní život,“ uvedla.

Kromě bábinky a Máničky propůjčila Helena Štáchová svůj hlas i Líze ze seriálu Simpsonovi. „U Máničky jsem svobodná, u dabingu je to jinak, vyplňujete, co je dané, pro hereckou práci toho času tolik nezbývá,“ řekla v roce 2014 Radiožurnálu.

Helena Štáchová se narodila 18. listopadu 1944, do Divadla S+H nastoupila jako elévka. Po roce odešla studovat na Divadelní fakultu Akademie múzických umění a po jejím absolvování se v roce 1966 stala členkou této oblíbené loutkové scény. V následujícím roce převzala od Boženy Welekové interpretaci jedné z hlavních postav divadla - Máničky. A stala se tak její třetí adoptivní maminkou.

Po boku svého manžela Miloše Kirschnera začala s interpretací cizojazyčných textů: německy, rusky, španělsky, italsky, anglicky, francouzsky, japonsky a čínsky. Mánička už je jiná, než byla tenkrát, a Helena Štáchová pro ni a pro svou druhou postavu začala psát texty, nicméně přiznala, že ty nejlepší psala pro Hurvínka.

Štáchová psala hry pro děti i pro dospělé, které se hrály doma i v zahraničí. Své hry sama režírovala a několik let se starala také o profil divadla jako jeho dramaturgyně.

Po smrti Miloše Kirschnera v roce 1996 byla jmenována do funkce ředitelky divadla. V roce 2008 vyhrála osmiletý soudní spor o práva na S+H, a tím divadlu zajistila jeho další existenci. V roce 2013 pro Divadlo S+H převzala cenu Thálie.

autor: ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio