„Země není středem vesmíru!“ zní z jeviště Naivního divadla. Hrdinou nové hry je Galileo Galilei

První letošní premiérou libereckého Naivního divadla je hra Hvězdný posel. Ta je inspirována stejnojmennou knihou spisovatele Petra Síse o učenci Galileo Galileovi.

„Představení budeme hrát pro děti zhruba od osmi let. Zároveň bude určeno pro celou rodinu. To téma je Galileo Galilei a jeho objevování, zvídavost a jeho věčné otázky, jestli to náhodou všechno není tak trochu jinak, než jak se do té doby, kdy on žil, tvrdilo,“ přiblížil novou hru dramaturg divadla Vít Peřina.

Hra o italském učenci je inspirovaná knihou Hvězdný posel od Petra Síse

Loutkovou inscenaci pro děti i dospělé nastudovala v Liberci mladá režisérka Anna Klimešová, která s Naivním divadlem spolupracuje poprvé. Tu mimo jiné okouzlily ilustrace knižní předlohy.

„To představení je inspirováno obrazy z knihy Hvězdný posel, které jsou takové velmi symbolické. Na základě toho jsme vystavěli a napsali jednotlivé scény. Scénograficky jsme se těmi obrazy hodně inspirovali. A zároveň i tou dobou baroka, takže i ta scéna, loutky i kostýmy jsou tomu uzpůsobeny,“ popsala vznik představení režisérka Anna Klimešová.

Režisérka Anna Klimešová a dramaturgyně Klára Fleková

Spoluautorkou inscenace je dramaturgyně Klára Fleková, která do ní vnesla i hudbu, herci hrají na různé nástroje a zpívají i italsky. Herec Antonín Týmal jako Galileo oblečen v barokním kabátci, zapnutém na čtyřicet knoflíčků, vodí v rukou sebe sama v loutkové podobě.

 

Galileo Galilei na scéně libereckého Naivního divadla

„Robert Smolík připravil překrásnou scénu, která publiku umožňuje vidět jak živé herce, tak zároveň i jejich drobnokresbu s krásnými malými loutkami, které jsou často samostojné a hrají znakově, ale jdou rozpohybovat do jemné animace,“ doplnil dramaturg Naivního divadla Vít Peřina. Představení trvá asi padesát minut.

autoři: Lucie Fürstová , mib | zdroj: Naivní divadlo
Spustit audio

Související