Ze secesní továrny na výrobu lustrů v Kamenickém Šenově zbyly jen obvodové zdi

31. březen 2014

Továrnu v Kamenickém Šenově na Českolipsku, která vyráběla jedny z nežádanějších svítidel, připomíná jen jméno zakladatele na zdi. Město je ve světě známé především výrobou skleněných lustrů. O věhlas se zasloužil i Elias Palme a jeho továrna, která svítidla vyráběla do roku 1972. Od té doby areál vystřídal několik majitelů a dnes z něho zbyly prakticky jen obvodové zdi.

„Továrna Eliáška nebyla postavena přímo Eliasem Palmem, ale jeho firmu převzali jeho synové. Právě oni nechali Eliášku zbudovat,“ připomíná historii výroby svítidel v Kamenickém Šenově na Českolipsku ředitelka tamního sklářského muzea Helena Braunová.

Továrna byla doslova klíčová pro budoucí výrobu lustrů.

„V tomto závodě se skleněná svítidla vyráběla od roku 1905 až do roku 1972. V roce 1966 začal být budovaný komplex v dolním Kamenickém Šenově a do něj se přestěhovaly veškeré provozy."

Budova, kde začala kamenickošenovská výroba lustrů, je v dezolátním stavu. Chybí tam celá patra.

„Právě stojíme v té hlavní budově, která byla v roce 2012 vyhlášena za národní kulturní památku," říká a provází areálem nezávislý starosta Kamenického Šenova František Kučera.

Na stěnách je na omítce stále k vidění původní výzdoba. Na ohromný dvůr je vidět z budovy skrz polorozbořené stěny a okna. Uprostřed jsou schody.

„Tohle byla administrativní budova. Tady byly kanceláře a výstava. Jak koukáme do dvora, tam byla galvanizace, brusírny, malírny, montáž a další provozy, které v té době potřebovali k výrobě lustrů."

Podle Františka Kučery byl o továrnu hned po revoluci zájem: „Těsně po revoluci přišel vážný zájemce, pan Rath z bývalé kamenickošenovské firmy Lobmayer, a chtěl v tomto objektu zřídit první světové muzeum lustrů."

Dvůr bývalé továrny na výrobu lustru (tzv. Eliáška) v Kamenickém Šenově

Není nic zvláštního, že do areálu chodí sběrači kovů, ale i sběrači dřevěných trámů a dřeva všeobecně. V kopuli administrativní budovy kdysi visely lustry. Zachoval se částečně i původní podhled s drobnými rozetamy.

Nechybí ani původní háky na zavěšení lustrů i pozůstatky původního osvětlení. Katastrofální stav dokresluje probořená střecha, která se ještě před dvěma roky opravovala. Tehdejší majitel na to podle starosty dostal dotaci.

„Za dobu jednoho roku se vyměnili tři majitelé,“ podotýká starosta. Jeden z majitelů udělal nezbytné zabezpečovací práce. Od té doby areál Eliášky chátrá.

Kamenický Šenov – interiér bývalé továrny na výrobu lustrů Eliáška
Kamenický Šenov – bývalá továrna na výrobu lustrů Eliáška. Podniková korespondence firmy Elias Palme
Spustit audio