Ze sauny na břehu koupaliště zmizela kamna, Kateřinští přišli o iluze

Saunu zdarma mají pro sebe obyvatelé liberecké čtvrti Kateřinky, před Vánocemi jim z ní ale někdo ukradl kamna.

V libereckých Kateřinkách kdosi odcizil kamna ze sauny na břehu kateřinsko-radčického koupaliště. Sauna byla společná, chodili do ní místní, klíč měli v hospodě a nic neplatili. Kateřinky jsou liberecká čtvrť vyhlášená svou soudržností. Místní obyvatelé jsou velmi aktivní a společně pořádají po celý rok řadu akcí. O to víc je ztráta kamen zasáhla. Jak sami říkají, přišli o iluze.

„Zavolala mně sousedka, že je otevřená sauna a naříznutý zámek,“ říká Martin Dušek, správce kateřinsko-radčického koupaliště, na jehož břehu sauna stojí. Martin Dušek se domnívá, že zloděj musel být šikovný, nebo měl k dispozici klíč. V sauně zůstaly rez a trubky. „Bez kamen nemá sauna smysl,“ konstatuje Ladislav David z Kateřinek.

Kateřinským věnovala saunu firma, která upravovala prostor na přehradě. „Kamna jsme dostali darem, mají nulovou hodnotu. Otázkou ale je, kolik stojí ztracená iluze desítek saunařů, kteří sem pravidelně chodí,“ uvažuje Martin Dušek. Do sauny mohl přijít kdokoli, vzít si klíč v tamní restauraci, vysaunovat se a přinést dřevo pro dalšího návštěvníka.

„Pořádáme brigády, staráme se o koupaliště, děláme to pro naše děti, ale pak si řeknete, jestli vám to stojí za to. Zatím jsme vždy došli k tomu, že stojí, ale každá taková událost člověka zviklá v tom, jestli to má cenu,“ ptá se správce koupaliště Martin Dušek.

Obyvatelé čtvrti Kateřinky jsou aktivní, pořádají například bruslení pro děti, fotbalová utkání, mají také ochotnické divadlo, které vede liberecká herečka Markéta Tallerová. „Jak jsem poznala lidi v Kateřinkách za dobu, co tady žiji, domnívám se, že to nevzdají, pořád budou chtít dělat něco pěkného i pro ty ostatní,“ tvrdí Markéta Tallerová.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio