Zbožňuju čokoládu s čokoládou a s troškou čokolády, přiznává Besky, vítězka soutěže MasterChef
Veronika, která je známá pod přezdívkou Besky, vyhrála před dvěma lety kulinářskou soutěž MasterChef. Teď vydává svoji druhou knihu, v té první vaří a v nové peče. Narodila se v Banské Bystrici, ale už řadu let žije v Praze.
O tom, že v roce 2021 zvítězila v MasterChefovi, věděla díky předtáčení pořadu dříve než diváci, kteří se to dozvěděli až v listopadu. Tušila, co bude následovat a měla čas se na to připravit?
„Nebyla jsem v první sérii, takže přede mnou byli například Roman Staša a Kristínka Němčková a tihle lidé našlápli na krásnou kariéru. Takže jsem tušila, že když se nevzdám a budu makat tak jako oni, usměje se štěstí i na mě, a budu si moct něco vybudovat.“
Besky ale netušila, jak to potom bude probíhat – jestli dostane různé nabídky okamžitě, nebo až později. Situaci nepodcenila. „To, že vyhrajete MasterChefa, neznamená váš automatický kredit u veřejnosti. Musíte se k tomu propracovat. Takže jsem začala dělat kurzy, psát kuchařku a komunikovat na sociálních médiích.“
Přiznává, že jí soutěž v životě nejenom pomohla, ale také změnila. „Určitě po psychické stránce. Myslím, že lépe odolávám stresu a umím si pevně stát za svým.“
Pečeme nebesky
Besky, autorce knihy Vaříme nebesky, vyjde brzy už druhá kniha, tentokrát ale o pečení. Někteří odborníci, jako například Zdeněk Pohlreich, tvrdí, že buď může být člověk vynikající kuchař, nebo vynikající cukrář, ale obojí prý možné není.
„Já si myslím, že jsem nadšený kuchař a vášnivá cukrářka. A nemyslím si, že jsem úžasná ani vynikající. Prostě jsem člověk, kterého to jen baví. Kuchařina u mě vyšla z toho MasterChefa, je pro mě samozřejmost, ale více inklinuji k té cukrařině,“ potvrzuje Pohlreichův názor.
Svoji novou kuchařku koncipovala tak, aby ji mohli využívat nejen začátečníci v pečení, ale i ti, kteří si troufnou na složitější recepty. „Pečeme nebesky se skládá ze tří hlavních kapitol. V první jsou známé recepty, které by se měly povést i začátečníkovi. V druhé, nazvané duely, proti sobě stojí dva vizuálně podobné dezerty. Technologický postup a obtížnost je ale úplně jiná. Třetí kapitola jsou dorty, a to bych vypíchla, protože na jejím konci je i master class. A to je v podstatě celý můj kurz, převedený do knihy. “
Čokoláda je život
Sama má sladkosti velmi ráda a říká, že kdyby mohla, jí všechno jen sladké. „Já zbožňuju čokoládu s čokoládou a s troškou čokolády. Takže za mě je nejvíc Sacher dort. Mám ráda i chutě karamelu, kokosu nebo i něco svěžího, ale čokoláda, to je prostě život,“ přiznává Besky.
Nejen vášeň pro sladké, ale i životní rozpoložení a vše, co musela po vítězství v soutěži řešit, se negativně podepsalo na její váze. Teď je jejím partnerem herec Adam Vacula a vzhledem k pohodovému vztahu už nemusí stres zajídat. Ráda mu vaří, ale také se díky němu učí nová jídla, a to zdravější. „On je v podstatě vegetarián, takže mi ukazuje různé recepty, které jsem neznala. Připravuje mi třeba čerstvé těstoviny s bazalkovým pestem.“
Jak vypadá jejich společný ideální den nebo víkend? Co si při něm uvaří a co nejraději dělají? Jak často si ho při svém pracovním vytížení mohou dopřát? Nejen to si můžete poslechnout v záznamu rozhovoru s Alex.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.